Смразяващо от Цветлин Йовчев. Три огромни риска

Задават се нови популистки партии

Смразяващо от Цветлин Йовчев. Три огромни риска | StandartNews.com

Смразяващ политически анализ направи бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. То разкри три големи риска пред сигурността на България, и трите свързани с политиката у нас. 

Това, което крие най-големи рискове за сигурността на страната и за бъдещето на обществото, е състоянието на политическата система. В тази криза има три аспекта, които могат да генерират сериозни заплахи. Първото нещо е, че има проблем в легитимността, каза Йовчев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по НоваНюз.

Гласуват 30% от българите, доверието в парламента е под 10%. Това показва, че народните избранници нямат общественото доверие, за да проведат необходимите реформи, каза експертът по сигурността.

Вторият аспект е свързан с радикализацията с политическата ни система. Когато основните политически субекти в парламента задават граници - "с този няма да стане", е абсолютно невъзможно да се постигне нормална конфигурация, коментира Цветлин Йовчев.

Третото нещо е способностите на политическата ни система да даде това управление, което е необходимо за обществото, допълни той.

По думите му, ако от ДПС съумеят да овладеят трусовете в партията, тя ще се стабилизира. „Вредата вече е нанесена. Самият факт, че има напрежение вътре, че няма един монолитен политически субект, който да има предвидимо поведение, когато това нещо липсва, силата и възможността за въздействие върху процесите на съответната политическа партия, падат”, каза още Йовчев.

Бившият председател на ДАНС обясни, че пътят оттук нататък, е да има сериозна трансформация в политическите партии. „Една такава реформа може да се извърши бавно и постепенно, както и с по-бързо действия. Рисковете при ДПС са, че все още има група от български граждани с турски етнически произход, при определени процеси биха могли да се почувстват отново изключени от обществения живот и това нещо ще доведе до своите рискове”, добави Йовчев.

Според него „Величие” е еманация на състоянието на политическата система у нас. „Политическите партии трябва малко по-малко да започнат да се отрезвяват и да слушат какво им казва българският народ”, заяви Йовчев.

Според него много зависи дали ще има нови политически субекти на следващите избори и дали те ще могат да привлекат избиратели. Ако се появят биха били проблем, защото за толкова кратко време могат да се родят само популистки партии, обобщи Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 2 месеца

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik

Откажи