Революция от Делян Добрев! Как ще попълни дупката в бюджета

Разкри формулата за кабинет

Революция от Делян Добрев! Как ще попълни дупката в бюджета | StandartNews.com

Революционно предложение за попълване на дупката в бюджета направи енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев. По данни на финансовия министър Людмила Петкова в хазната не достигат 18 милиарда лева.

Зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Теменужка Петкова заяви днес, че проблемът е изключително сериозен и за решаването му трябва редовно превителство. Нужно е решение, но то не минава през вдигане на данъците и вземане на нови заеми, категорична бе Петкова.

По-късно днес решение предложи Делян Добрев. Той представи подхода на ГЕРБ за икономическо възстановяване.

„Ако има възможност да се съкратят разходите, те ще бъдат съкратени. За нас излизането от кризата се решава не с ограничения, а по-скоро с инвестиции в инфраструктурните проекти, но не държавни инвестиции, а на принципа на концесиите", разкри Добрев.

Той предложи визия за привличане на значителни чуждестранни инвестиции: „Представете си в България да има десет проекта, всеки от който да е за два милиарда лева и да привлекат по Закона за концесиите външен ресурс. Това трябваше да го направим много по-рано".

Добрев анализира и възможните конфигурации след предстоящите избори в предаването „Лице в лице". Той подчерта сложността на ситуацията, като същевременно очерта няколко потенциални сценария за формиране на управляващо мнозинство.

Предизвикателства пред формирането на стабилно правителство

Добрев изтъкна, че многообразието от партии в парламента може да усложни процеса на съставяне на кабинет. Той сподели наблюденията си от срещи с избиратели:

„Колкото повече партии влязат в следващия парламент, толкова по-трудно ще се направи правителство. Повечето хора, с които се срещаме, смятат, че след тези избори пак няма да може да се състави редовно правителство и през пролетта отново ще има избори", заяви кандидатът за народен представител.

Възможни коалиционни конфигурации

Въпреки песимистичните нагласи, Добрев очерта няколко потенциални коалиционни варианта, базирани на геополитическа ориентация и идеологическа принадлежност:

Прозападно правителство: ГЕРБ, Демократична България и друга малка партия със сходна ориентация.

Проруско правителство: „Възраждане", БСП, „Продължаваме Промяната" и евентуално малка партия.

Ляво правителство: „Продължаваме Промяната", БСП и потенциално „Възраждане".

Дясно правителство: ГЕРБ, Демократична България и друга по-малка прозападна формация.

Финансови предизвикателства пред бъдещото управление

Делян Добрев акцентира върху сериозните финансови проблеми, които ще наследи следващото правителство:

„Математически всичко е възможно, но реално никой не иска да носи отговорност. Има дупка от 18 милиарда лева, която трябва да се намали до 8 милиарда лева. Кой ще съкрати тези 10-11 милиарда с лека ръка?! Забележете, че един процент увеличаване на ДДС носи един милиард приходи. Колко трябва да се вдигнат данъците, за да се попълни бюджета?!", попита риторично политикът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Protuncho
преди 13 часа

Само дето не каза че 10те концесии са от портфолиото на БЕХ -АЕЦ, МИ2, НЕК,ЕСО,Булгаз,Бултрансгаз,Мините и Топлофикация, а извън БЕХ Магистралите и БДЖ. Други 10 неща за концесии по 2 милярда просто НЯМА в България.

Откажи