Радев ни вкара във филм. Скандалът със снимката расте

Скопие иска извинение

Радев ни вкара във филм. Скандалът със снимката расте | StandartNews.com

Международният скандал, в който Радев забърка България, расте. Скопие поиска извинение заради снимката на президента с македонската му колежка Гордана Силяновска – Давкова. Причината – зад гърба на двамата били само българското и европейското знаме, македонското липсвало.

Външното министерство на съседите привика посланика ни в Северна Македония Желязко Радуков, за да му връчи протестна нота, която той отказа да приеме.

Припомняме, че в петък Радев загърби трагедията на летище „Граф Игнативо”, в която загинаха двама от най-добрите ни бойни пилоти, и отиде да се снима с известната с антибългарските си позиции Давкова. Тя бе на неофициално посещение у нас – отиде на опера.

България да се извини на Северна Македония,  поиска външният министър на съседката ни Тимчо Муцунски.

Идеята за среща на двамата президенти на България и на Северна Македония, по време на посещението на Гордана Силяновска в София, е на българската страна, каза в интервю за МРТ1 министърът на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски.

Ако отсрещната страна подходи добросъвестно, както правим ние, тогава е естествено да се извини след такава протоколна грешка. Да каже, че е грешка и че не е имало форма на обида или унижение“, заяви той.

Македония прави проблем от нещо малко. И президентката, и правителството започнаха доста остро. Не е задължително при неофициално посещение да се сложи тяхно знаме, коментира бившият външен министър Ивайло Калфин в ефира на бТВ и допълни: "България няма за какво да се извинява на Северна Македония."

България има договор със съседката си, ние сме в добра позиция, каза още Калфин. По думите му факт е, че има напрежение между България и Република Северна Македония. За България е важно да има добри отношения със съседите си, но на Балканите се използват националните теми, за да се прави предизборна кампания, коментира още той.

„Нищо не е липсвало, защото не е имало официална визита и протоколът при такива срещи не го налага. При такива визити не е задължително дори да се провеждат в президентството”, коментира и журналистът Любчо Нешков в студиото на Euronews Primetime.

„Можеше в операта да се срещнат или в кафенето на Археологическия музей. Все пък България демонстрира уважение и приятелство и срещата се е състояла в президентството“, допълни Нешков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Pepo
преди 1 ден

Президента ви е виновен?!?Да ви @ба ,в простите евроидиоти!!!

Откажи