Президентството проговори! Нагази Скопие

"Дондуков" 2: Манипулация на фактите и истерични реакции

Президентството проговори! Нагази Скопие | StandartNews.com

Президентството най-после проговори за скандала, който тръгна от снимката на Румен Радев с македонската му колежка Гордана Силяновска-Давкова.

Радев ни вкара във филм със съседите. В петък той загърби трагедията със загиналите пилоти, за да се снима със Силяновска, която бе на неофициална визита у нас. На снимката зад гърба на двамата бяха знамената на България и ЕС. Властите в Северна Македония направиха огромен скандал заради лисващия македонски флаг, въпреки че протоколът не го изисква, щом разговорите са неформални. Днес вицепремиерът на Северна Македония Александър Николоски прекрачи всички граници и нарече българите "мизерници".

"Откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония. Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на РСМ не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали", заявиха от Президентството по повод обидите на Николоски срещу България.

„За „цивилизоваността” на новото правителство на РСМ тепърва ще се съди по това дали то ще продължи да бъде част от кампаниите за разпалване на език на омразата към България, или ще им противодейства, от способността му да уважава международните договори и от реалното му ангажиране с изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Принадлежността към Обединена Европа изисква реална воля, системни усилия и конкретни резултати”, допълват от „Дондуков” 2.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай