Президентът проговори след КСНС. Добра и лоша новина

По думите му ще бъде засилено сътрудничеството с партньорски служби за сигурност

Президентът проговори след КСНС. Добра и лоша новина | StandartNews.com

Източник: БНТ

Държавният глава говори след заседанието на КСНС.

Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток. Повишава се обаче рискът от увеличаване на миграционни потоци и възможността за извършване на терористични атаки, заради рязкото влошаване на средата за сигурност.

Стигнахме до извода на базата на данните от службите за сигурност. Трябва да продължат усилията за евакуацията на българските граждани от Близкия изток, както и за освобождаването на сънародниците ни от екипажа на кораба "Галакси лийдър", заяви президентът Румен Радев.

Според него при нужда мерките за охрана на границите ще бъдат засилени.

„Призоваваме за деескалация и недопускане въвличането на други държави, което би било заплаха за мира не само в региона, но и в глобален мащаб. Неотложно е незабавното прекратяване на военните действия и намиране на мирен изход от ситуацията по дипломатичен път. При необходимост следва да се засилят превантивните мерки за недопускане на терористични заплахи, а също и да се актуализира Националният план за противодействие на тероризма“, допълни той, предава Нова.

По думите му ще бъде засилено сътрудничеството с партньорски служби за сигурност. "Трябва да преосмислим отношението си към националната сигурност. Член 59 от Конституцията гласи, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин", посочи държавният глава. 

„Ние сме в центъра на този по-широк регион на нестабилност. Обединихме се около позицията, че гарантиране на сигурност в свят с голяма динамика на геополитическите процеси е основна задача на държавното ръководство и изисква усилие за развитие на всички елементи от системата за националната сигурност – службите, МВнР, МО, въоръжени сили и дори отбранителната индустрия. На тях разчитаме да действат адекватно при криза“, заяви президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай