Презареждане в политиката

В ход е битка за лидер на бъдещо голямо ляво обединение

Презареждане в политиката | StandartNews.com

Партийната система в България е в тежка криза. Във всички парламентарно представени формации с изключение на ГЕРБ текат процеси на преструктуриране. В нокдаун са и лявото, и дясното. Обществото е в очакване на действията на президента Румен Радев. 

От месеци водещите политолози предупреждават: отидем ли на нови избори, формация около държавния глава ще помете сегашните играчи и ще пренареди политическия пъзел. 

А изборите на този етап изглеждат неизбежни. Затова и натискът върху Радев, заедно с надеждата за нов спасител, за създаване на гражданско движение или нова партия, ще се засилва.

Създаване на нов проект или обединение на разпокъсаното ляво след ерата на Корнелия Нинова? Източници от политическите среди твърдят, че Радев няма да остане безучастен към случващото се на окаляния политически терен. Въпросът е дали той ще напусне преждевременно "Дондуков" 2, или ще предпочете да довърши втория си президентски мандат. Мненията са противоположни. Негови не особено големи доброжелатели считат, че Радев отново ще вдигне юмрук и ще скочи директно в политиката. Други обаче са на мнението, че той ще е сив кардинал в обединението на левите партии. Дори се говори, че скоро ще бъде регистрирана нова партия като в името й ще липсват БСП, АБВ, "Движение" 21, "Солидарна България", "Български възход", чийто обединителен лидер обаче все още е спорен. От една страна на игрището загрява бившият соцлидер, председател на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев. На въпроса съгласен ли е да обедини лявото, преди дни той отговори пред БНТ: 

"нищо не е на всяка цена" 


Така или иначе кандидатурата му е на тезгяха. Друг вариант за водач са изявени наши политици и дипломати, сред които Крум Зарков, Меглена Плугчиева, Атанас Пеканов и др. Отвъд завесата на политическите преговори доверяват, че Радев нямал харизмата на политически лидер, прекалено военизиран е в действията си и затова трябвало да остане в сянка. Но дори и да реши обратното, вицепрезидентът Илияна Йотова ще довърши президентския му мандат и е вероятно да се впусне в битката за нов. 

Пред Йотова има и друг хоризонт. Тя е харесана за обединител от всички играчи вляво с изключение Мая Манолова и Корнелия Нинова, чието мнение вече е почти без значение. Подкрепя я цялата академична и университетска общност, има достатъчно международни контакти. 

Отделно от това по време на всички служебни правителства Радев събра експерти от различните сектори, които с опита си биха се включили в евентуален нов проект. 

Не бива да забравяме обаче, че и партията на Стефан Янев, и "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев бяха създадени с благословията на Радев. 

Към днешна дата социолозите са единни: проект, зад който ще застане Радев, ще помете статуквото. 

Отиваме на избори и вероятността за това изглежда все по-голяма. Въпросът е кога. 

На 3 юли с 98 гласа "за", 138 "против" и два "въздържал се" парламентът отхвърли кандидатурата на ГЕРБ - СДС Росен Желязков да е премиер. Това автоматически извади от дневния ред на депутатите гласуването на структурата и персоналния състав на кабинета, с което първият мандат се провали, а Борисов отсече: "Отиваме на избори. ГЕРБ-СДС няма да подкрепят правителство с втория и третия мандат". 

На 4 юли лидерът на ДПС Делян Пеевски отсече: "Вторият мандат виждате, че няма подкрепа да се случи, те ясно го заявиха - ПП, ДБ и ГЕРБ. Това обезсмисля нещата". И призова президента да забърза процедурата. Стана ясно, че Движението ще получи и ще върне веднага мандата. 


и на този етап изглежда, че и президентът не е решил на кого точно да го даде. А знаем, че това е въпрос на негов избор. Какъвто и да е той обаче, едва ли ще се увенчае с успех.

Видно е, че вторият мандат ще се забави. На този фон Бойко Борисов каза, че Костадин Костадинов е новият Пеевски в парламента. А лидерът на "Възраждане" поиска в рамките на 50-я парламент да бъде сформирано правителство от типа "Всички срещу ГЕРБ и ДПС". От своя страна пък председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов е категоричен: "Ще говорим с всички партии за кабинет".

И омаломощената от вътрешни битки БСП се обади, че е готова за третия мандат, макар че според депутата Деян Дечев възможностите са "лимитирании". От месеци насам представители на Столетницата периодично настояват за кабинет на националното спасение. Спасение обаче оттам едва ли ще дойде скоро.  

Изненадата в 50-ото Народно събрание "Величие" също се тресе. На 3 юли основателят на партията Ивелин Михайлов предупреди, че е възможен разпад на парламентарната група, след като тя единодушно не подкрепи кандидатурата на Росен Желязков за премиер. 

и зам.-председателят на парламента Виктория Василева не са отлюспени, макар че на официалния сайт на партията призоваха двамата доброволно да се откажат от постовете си в парламента. "Товарният влак на "Величие" продължава напред, макар и да не е ясно има ли машинист в локомотива", заяви лаконично Михайлов, като подчерта че в един влак едни се качват, а други слизат - явно намек към депутата Николай Марков, че се разделят. А Полковника, както съпартийците наричат Марков, обяви единствено, че прекратява всички срещи с обществеността, организирани от "Величие". В късните часове на 4 юли Виктория Василева хвърли нова бомба. Пред Нова нюз тя обяви, че е получавала няколко заплахи за живота си и органите на реда проверяват доколко животът й е застрашен. Очаквано, на 5 юли  ПГ на "Величие" се разпадна след като 6 депутати от лагера на Михайлов напуснаха групата.

И докато партиите подредят къщите си, се очаква Конституционният съд да се произнесе по промените в Конституцията, приети от 49-ото Народно събрание. Едно от атакуваните  нововъведения е, че служебен премиер може да се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на БНБ, председателя и зам.-председателя на Сметната палата, и омбудсмана и негов заместник. Може би затова, веднага след като парламентът отхвърли Желязков за премиер, действащият служебен министър-председател Димитър Главчев каза: "Готов съм да бъда отново служебен премиер, ако няма кой друг". 

Така че, открити остават въпросите 

Седемте служебни министри, които бяха включени в несъстоялото се редовно правителство на ГЕРБ-СДС, засега могат да са относително спокойни. Защото ако бъде върната възможността президентът да избира служебния кабинет, той вероятно ще заложи на свои хора като Стефан Янев, Гълъб Донев, Атанас Пеканов, проф. Огнян Герджиков и др.    

Що се отнася до казуса с провеждането на изборите след промените в Конституцията в чл. 64, т. 3 пише: "Избори за ново Народно събрание се провеждат не по-късно от един месец от изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание". Ако обаче конституционните съдии отсекат, че остават правилата отпреди промените в основния ни закон, изборите ще се проведат до два месеца след изтичане на срока на пълномощията на НС. 

Нито един от играчите на партийния терен не е готов за избори, макар и всички да твърдят обратното. И колкото повече тупат топката, толкова повече се приближаваме до избори през октомври, непосредствено преди вота за президент в САЩ, който е на 5 ноември. 
Сериозни геополитически анализатори твърдят, че Америка ще поеме по нов път. А оттам Европа, че и светът. 
 

  • Има вероятност при избори през есента бъдещ проект около президента Румен Радев да атакува статуквото
     
    • Какви са вариантите? 
    • Резултатите от дейността им са на показ 
    • Към третия мандат пък гледат ИТН и "Възраждане" 
    • Кой ще попадне в следващия служебен кабинет и кога ще са изборите 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай