Правителството решава за минималната заплата. Ще има ли изненади

Заложеният ръст спрямо тазгодишния размер на минималното възнаграждение е 144 лева

Правителството решава за минималната заплата. Ще има ли изненади | StandartNews.com

Служебното правителство трябва да одобри днес новият размер на минималната работна заплата за догодина, който ще е 1077 лева.

Заложеният ръст спрямо тазгодишния размер на минималното възнаграждение е 144 лева и е определен по формула, разписана в Кодекса на труда.

В процентно изражение нарастването на минималната заплата от първи януари догодина ще бъде с 15,4% спрямо размера през тази. Той е изчислен по формулата, в която е посочено, че минималното възнаграждение е 50% от средната брутна заплата за 12 месеца, в които влизат последните две тримесечия на миналата година и първите две за настоящата. 

Около 500 хиляди са заетите, които получават в момента минималното възнаграждение, посочват от правителството. Категорични са, че със залагания ръст ще се защитят работниците с най-нисък доход, ще се повиши тяхното жизнено равнище, ще се избегне рискът  от изпадане в бедност, ще се намалят неравенствата, ще се стимулира вътрешното потребление.

При обсъждането в Националния съвет за тристранно сътрудничество бизнес и синдикати не постигнаха съгласие по предложението на държавата за новата минимална заплата. Работодателите смятат ръста за прекомерен и прогнозират, че той няма да е по силите на всички бизнеси, след като се увеличи и минималният осигурителен доход, като може да се окаже че половината от работниците ще са на минималното възнаграждение. От своя страна, профсъюзите дори настояха за по-висок размер от предложения от правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай