Петкова: Състоянието на язовирите е много добро

Петкова: Състоянието на язовирите е много добро  | StandartNews.com

Състоянието на язовирите, които НЕК стопанисва, е много добро. Това показват резултатите от последните проверки, обяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Основание за притеснения няма, защото в предприятието работят едни от най-добрите професионалисти в областта, обясни тя.

„Проверки се извършват два пъти годишно – пролет и есен. Те са въз основа на заповед на министър-председателя и се извършват от областни комисии, които включват представители и експерти от всички заинтересовани страни. Докладите от тези проверки показват, че състоянието на язовирите, стопанисвани от „Язовири и каскади", е много добро", посочи министър Петкова. И изтъкна, че НЕК извършва два пъти годишно, по своя инициатива, допълнителни проверки за техническото състояние и надеждността на язовирите. „Този контрол, който се осъществява от нашите експерти, е ежедневен. Българските граждани трябва да бъдат абсолютно спокойни", категорична бе министър тя.

Обемът на язовирите, стопанисвани от предприятието, е 77,8% от общия завирен обем в страната. „Не са налице никакви основания за притеснения. Подобни спекулации със страха на хората са абсолютно недопустими. Българските граждани трябва да са спокойни, че институциите са на своите места. Ние поддържаме непрекъсната комуникация със колегите, които имат отношение към този процес", допълни още министърът на енергетиката.

По-рано днес Корнелия Нинова от БСП обяви пред бТВ, че 90% от язовирите у нас са опасни, а 78 от язовирните стени са в предаварийно състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай