Корнелия Нинова: 90% от язовирите са опасни

Корнелия Нинова: 90% от язовирите са опасни | StandartNews.com

90% от язовирите са опасни, а 78 от язовирните стени са в предаварийно състояние. Това алармира депутатът от БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на бТВ. Тя цитира данни от доклад на Върховна административна прокуратура.

Виновниците за това състояние на язовирите са ненаказани. Кметовете на много населени места са притеснени, защото отговорността за опасните язовири е прехвърлена на тях, но средства не са осигурени, обясни тя.

Има голяма опасност от наводнения в страната като тези в Бисер и Мездра от последните години, смята Нинова.

В оперативното звено към Министерството уточняват, че не са постъпвали сигнали за аварирали язовири. Според прогнозите НИМХ не се очаква наближаващо интензивно снеготопене, което да предизвика рискове от наводнения. Всякакви интерпретации и твърдения в обратна посока са лош опит за всяване на паника сред населението, твърдят още от министерството.

Констатациите на прокуратурата се отнасят за началото на миналата година и оттогава е направено много за обезопасяването на язовирите, каза от своя страна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. И увери, че се работи координирано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай