Пепетата с опорки при Радев. Плачат за кабинета "Денков"

Пепетата с опорки при Радев. Плачат за кабинета "Денков" | StandartNews.com

С опорките си, че ГЕРБ и ДПС са съборили кабинета "Денков", който бил най-добрият досега, влязоха лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" при президента Румен Радев.  

Коалицията бе представена на консултациите от шефа на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков, съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков, лидера на ДСБ Атанас Атанасов и депутатката Кристина Петкова.

Президентът припомни заявката на ПП-ДБ да остане в опозиция и ги попита дали остават на същата позиция, както и дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ с първия мандат, ако предложи приоритети като в общия им кабинет с хората на Бойко Борисов. Радев поиска да знае и дали биха участвали в анти ГЕРБ и ДПС коалиция под егидата на "Възраждане", каквато идея вчера лансира Костадин Костадинов.

Ако нещо стана ясно през последните три години, то е, че е сравнително лесно да се свали правителство, но е трудно да се направи ново. ГЕРБ през последните три години получи шест пъти мандати, сега ще получи седми, но нито веднъж не успя да направи правителство. А ние сме единствената политическа сила, която за тези три години, успя на два пъти да направи правителство, каза акад. Денков.

Ние изпълнихме дълга си към държавата по отношение на възможностите за реализиране на политиките, които са важни за нас. Ако за друг те са важни, трябва да изпълни своя дълг към държавата. Това са първата и втората политическа сила. Те постоянно работиха заедно. Те трябва да поемат своята отговорност, каза още той.

И двата пъти правителствата бяха събаряне с твърдение, че няма проблем с приоритетите, но че ГЕРБ и ДПС могат да се справят по-добре. Сега е техен ред, каза още бившият премиер.

Той увери, че приоритетите и задачите на коалицията не са променени, но не виждат как могат да ги изпълнят при сегашното разпределение на силите в парламента.

Ние сме млада партия и млада коалиция - на две години и половина. Знаем колко е трудно да се състави правителство, но избирателите ясно ни дадоха позицията на опозиция. Надявам се колегите от ГЕРБ да отчетат, че избирателите им дадоха възможността за седми път да имат мандат, заяви Кирил Петков.

„Аз по принцип избягвам да говоря за втори и трети мандат, докато още обсъждаме първия. Означава ли казано преди при мен, че не можете да се ангажирате с третия мандат? Множат се партиите, които изявяват желание за третия мандат“, заяви Радев и даде за пример „Възраждане“.

„Вие бихте ли се строили в такава коалиция под егидата на „Възраждане“, постави директно въпроса президентът.

Акад. Денков отговори: "С "Възраждане" не споделяме начина, по който разглеждаме своето място в Европа и света. Говоря ние като България, като държава, която е с хилядолетна история, с богата култура, една от основоположниците на европейския континент, и в същото време като държава, която трябва да намери своето място в европейския и световен ред".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
dyxcheto
преди 2 месеца

Мира май ти плачеш за нещо?Сещаш се за какво.Не е ли вярно,че ГЕРБ и ДПС свалиха правителството?Чакам отговор???

Откажи