Павлова: Правим "Хемус", но с пари от бюджета

Павлова: Правим "Хемус", но с пари от бюджета  | StandartNews.com

За новите 60 км. от автомагистрала "Хемус" няма да има европейско финансиране и затова трябва да се стартира нова процедура. Това каза в студиото на Нова телевизия регионалният министър Лиляна Павлова. Документите на всички фирми в стария търг са изрядни и компаниите отговарят на изискванията, подчерта тя. И припомни, че процедурата е била обявена точно по линия на евросредствата, а сега кабинетът ще финансира проекта с бюджетни средства.

"Няма европейски пари, но благодарение на усилията на правителството с борбата с контрабандата, ще обявим тази процедура със средства на държавата", посочи Павлова.

"Пари за "Хемус" има, но говорейки за ресурс от 800 млн. лв. не искаме да остане сянката, че има нещо съмнително", каза още регионалният министър.

"Посланието на премиера беше много ясно. Ние трябва да се разграничим от всякакви опити да бъдем вкарани в някаква зависимост или каквото и да било. За нас е важно да се разграничим, ако има някакво съмнение, затова трябва много ясно да покажем нашата воля", подчерта Павлова по повод на изявлението на Бойко Борисов от вчера, че процедурата за "Хемус" се прекратява. И обясни: "В предишния програмен период ние имахме 2 милиарда за пътища, сега имаме 1 милиард и 200 милиона. Тази сума ще ни стигне да направим трите участъка на АМ "Струма", както и довършването на Западната дъга. Няма да ни стигнат да включим европейско финансиране в АМ "Хемус". Това ни дава възможност да прекратим търга, да изчистим съмнението от него, да започнем процедурата отново. Стоп! стига са ни пришивали към кръгове, квадрати и тн. Искаме да работим прозрачно и хората да ни имат доверие", заключи Павлова.

В същото време по бТВ депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Мартин Димитров (РБ) коментираха, че спряната процедура за Лот 1 и 2 на автомагистрала "Хемус" може да се използва за преработване на проекта, премахване на скъпи съоръжения и намаляване на цената му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай