Премиерът: Пускаме утре нов търг за "Хемус"

Премиерът: Пускаме утре нов търг за "Хемус" | StandartNews.com

Официално или неофициално, върху тази процедура имаше съмнение, че не е така, както трябва. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод спряната процедура за изграждането на лот 1 и лот 2 от магистралата. Премиерът подчерта, че процедурата е извършена законосъобразно. Но когато витае в общественото пространство съмнение за държавна поръчка от порядъка на 800 милиона лева, никога не бих си позволил в обществото да има и ни най-малък отенък на съмнение за това, обясни Борисов.

Той разпоредил на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова да прекрати поръчката и, по думите на Борисов, още на следващия ден да се обяви нов търг. Искаме да започнем бързо двата лота и да ги завършим така, както съм обещал. На журналистически въпроси как след като официалният мотив за спирането на поръчката е липсата на средства, тя може да бъде стартирана веднага наново, министър-председателят заяви: "По документи днес нямаме пари, но утре ще имаме. Говорил съм с министъра на финансите да подсигури новия търг".

Обясненията му за съмненията около поръчката са, "че витае в общественото пространство, че от двете компании, които са спечелили изграждането на двата лота, едната е свързана с Делян Пеевски, а другата с Валентин Златев, въпреки че по документи нямат участие във фирмите". "Чух някакви гадове да обясняват, че външни посолства и партньори са ми казали да спра конкурса. Това са гадове, които мамят медии бухалки и негодници. Няма да им се дам нито на едните, нито на другите", каза ядосано премиерът.

На журналистически въпрос дали Радан Кънев е един от менторите, Бойко Борисов заяви: "Много са. Това са тези, които са медийни босове - медиите на Прокопиев, медиите на Пеевски и на кой ли не. Всеки, който има бизнес в България, си е направил телевизия, ако е по-богат или има няколко вестника и няколко сайта и се опитва да мачка правителството по безобразен начин. Даже двама братя са си разделии пазара. В същото време аз трябва да се гърча и да ме питат кой виждам в огледалото".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай