Първан Симеонов: Голяма мобилизация в ДПС-Ново начало

9 партии са в играта, каза социологът

Първан Симеонов: Голяма мобилизация в ДПС-Ново начало | StandartNews.com

9 партии са в играта. Формулата може да е различна, има няколко партии около чертата. Имаме битка за второто място, но не изключвам и други партии да се включат в нея чрез „крайна мобилизация”. Това заяви в ефира на Нова телевизия социологът Първан Симеонов от „Галъп”. Според него се вижда голяма мобилизация в ДПС-Ново начало.

ВИЖ ОЩЕ: Гореща социология: ДПС-Ново начало устремно нагоре

Очаква се немного висока активност– около 2 млн. души, т.е. 30-35% избирателна активност, каза Симеонов и посочи, че пи това положение са възможни изненади както за второто, така и за третото място.

Много неясноти, само една яснота – ниска избирателна активност. Такова ниско гласуване ще изкриви представителността, смята Симеонов.

„Има значение второто място, защото „Възраждане” може да вземе втория мандат при провал на първия. Ако те изпъкнат втори, това ще е допълнителен стимул за съставяне на правителство – „ето, радикалите растат”. Ако Делян Пеевски порасне много, Бойко Борисов може да се притесни от това, коментира Симеонов.

Първан Симеонов е категоричен, че този път партиите ще опитат да съставят правителство.

Ако данните са такива, каквито са сега, и в 51-ото НС влязат 7 партии, може да се мине на косъм с 2+ партии за съставянето на правителство. Ако влезе някоя от по-малките формации, може да се отиде към 3+ и дори четвърта партия за по-голяма стабилност, смята Симеонов

При девет партии пък има по-голяма възможност за маневриране. Но това са математиките, а разликите са идеологическите съвместимости, посочи още той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай