Олигархът Прокопиев – скритият коз на Доган за изборите

Разградският бос е дал на концесия на деребеите медии, пиари, адвокати и дори социолози

Олигархът Прокопиев – скритият коз на Доган за изборите | StandartNews.com

Поръчково проучване се кани да напомпа рейтинга на „земеделците“ на философа от Дръндар

На скрит в ръка коз се надява Ахмед Доган за предстоящия парламентарен вот – олигарха Иво Прокопиев. Нетрадиционната на пръв поглед връзка лъсна още преди два месеца, когато деребеите в ДПС започнаха да цепят партията, след като стана ясно, че своеволията им на гърба на избирателите са на път да бъдат прекратени. С обявяването на „Новото начало“ на движението лидерът на ДПС Делян Пеевски даде курс към прочистване на партийните редици от бейове, живели охолно десетилетия на гърба на ДПС и редовите депесари. Посланието на Пеевски тогава явно силно разтревожи деребейското крило в движението и те стартираха процес по разцепление, в опит да спасят собствените богатства.

А на тяхно разположение олигархът Прокопиев предостави тайното си оръжие – кумеца си Петър Курумбашев. Бившият кукувец трябваше да изготви цялостна пиар и медийна кампания на деребеите около Ахмед Доган и да ги уреди с множество участие в мейнстрийма на кума си Прокопиев. Два месеца по-късно обаче нито медийните участия, нито десетките говорители, пуснати да бранят Почетния и кохортата му успяха да постигнат резултат и за всеки непредубеден наблюдател на ситуацията е ясно, че дерибеите не просто губят по точки, а рейтингът им буквално потъва.

Междувременно разградският бос прати на Доган и личната си гвардия от скъпо платени адвокати начело с персоналния си защитник Георги Атанасов. Негова задача беше да се опита с юридически хватки да спре регистрацията на ДПС за изборите, след като среднощният щурм на ЦИК от доганистите (вкарани нелегално в сградата от къртицата си в комисията Севинч Солакова през задния вход) не успя. В крайна сметка стана ясно, че нито с незаконни методи, нито със заплахи, нито дори с помощта на цялата олигархична мощ, която стои зад гърба им, дерибеите не успяват да спрат „Новото начало“ в ДПС. И по-важно – в опита си да опазят личното си имане свалиха всички маски и най-безсрамно разкриха дълго пазените си в тайна олигархични зависимости със скандални фигури като Прокопиев.

На този фон е ясно, че в предстоящата предизборна битка философът от Дръндар и каолиновия бос от Разград ще трябва да намерят нов начин да вдигнат градусите на почти замръзналия им рейтинг. Особено след като се видя, че доганистите буквално нарушават устава на ДПС включвайки се в чужди партийни листи. Така новоизлюпените „земеделци“ на Доган се самоизключват от партията и затова залогът на тези избори за тях е на живот и смърт. Затова сега на преден план предстои пускането и на… социолозите.

От години олигархът Прокопиев си има собствена социологическа агенция на каишка – „Маркет линкс“ на близката до сърцето на разградския бос Румяна Бъчварова. Преди да влезе активно в политическия живот на страната (отново по заръка на Прокопиев) Бъчварова държеше агенцията, а след това я предаде към свои верни хора, които и до днес пускат изследвания основно в полза на Прокопиев и различните му политически проксита – ПП и ДБ.

Сега обаче агенцията на олигарха има нова задача – да реанимира политическите зомбита от кръга на Доган и да им даде нов тласък с фейк проучване по повод предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Информацията за готвената манипулация съобщи агенция „БЛИЦ“ като се позова на свои източници, според които тружениците на Прокопиев на социологическия фронт се готвят да нагласят числата от „изследването“ си в полза на формацията на Ахмед Доган – абсолютно неразпознаваемата сред депесарите АПС.

Ролята на свръзка с агенцията на Прокопиев играел разследвания от Брюксел за далавери с евросредства Илхан Кючук, който се е цанил за новата „мъжка секретарка“ на Почетния заради амбициите си да оглави партията. Сега, за да изпълнят волята им, от „Маркет линкс“ ще се опитат да пробутат на българския народ проучване, което ще даде висок резултат на „земеделците“ на Доган. Това не е новост за тях, тъй като преди последните избори, те даваха нисък резултат на ДПС, но партията постигна рекорден резултат благодарение на лидерските качества на Делян Пеевски, напомнят от „Блиц“. Пак за миналите избори от агенцията на Прокопиев вещаеха много висок изборен резултат за олигархичните проксита ПП-ДБ, които след вота обаче се оказаха… четвърти.

Всъщност любопитен детайл е, че преди по-малко от месец – на 28 август от „Маркет линкс“ публикуваха проучване, което нареди ДПС на второ място с прогнозен резултат от близо 16% от заявилите, че ще гласуват. Подобен резултат е рекорден за партията, която години наред никога не е излизала на второ място в социологическите изследвания. При представянето на данните социологът на „Маркет линкс“ Добромир Живков се опита да лансира теорията, че високият резултат се държал на „мобилизация и на двете фракции“.

„Измерваме ДПС като монолитна партия, както сме я мерили години наред. В момента, в който евентуално се обособят две формации, произхождащи от сегашното ДПС, ние ще променим начина, по който задаваме въпроса. Но засега измерваме съвкупният резултат на ДПС. Той вероятно няма да е същият на предстоящите избори“, коментира тогава Живков. Явно още от тогава хората на Прокопиев са били активирани да подготвят аудиторията за предстоящата социологическа измама, която трябва изкуствено да вдигне процентите на „земеделците“ на Доган.

В действителност обаче и социолози и политически анализатори са наясно, че високият резултат на ДПС се дължи на факта, че лидерът на движението Делян Пеевски пое курс към връщане на партията към обикновените депесари. Точно затова, на последните избори през юни тази година движението постигна исторически резултати, достигайки до второто място в Народното събрание. Освен това се отбеляза в историята и с факта, че една от двете формации, които реално отчитат увеличение на реалния брой гласове с внушителните 20 000 гласа. Този резултат пък бе постигнат на фона на много ниска избирателна активност и масов отлив на гласоподаватели от останалите партии. Първенци по загубени привърженици се оказаха именно ПП-ДБ на Прокопиев, които въпреки напъните на социолози и медийни гурута отчетоха над 300 000 гласа по-малко на последните избори.

На този фон е ясно, че Доган и олигархичния му кръг от приятели ще се опитат да пренаредят изборната картинка по традиционния за тях почин – чрез манипулации и нелегални врътки. Обществото обаче е претръпнало от подобни сбъркани деребейски амбиции и затова най-вероятно ще им покаже червен картон. Защото, както Пеевски обеща – „Най-доброто предстои“! А бъдещето със сигурност не включва дерибеи, олигарси и морфичния резонанс, който е пълнил само техните джобове през годините. Независимо какво ще ни убеждават социолозите в следващите седмици.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай