Офицерът президент Румен Радев: Прост ум и сложно схващане за чест

Инсталиран от генерал-лейтенант Леонид Решетников, той руши политическата система на България

Офицерът президент Румен Радев: Прост ум и сложно схващане за чест | StandartNews.com

Президентът Румен Радев е човек с променлива памет. Чак до там да не си спомня нищо, когато не му изнася. Един ден той си спомня, че е президент на държава от НАТО и се кълне във вярност на Брюксел. На другия си спомня кой го е монтирал в президентството и му домилява за "Вечната и нерушимата" руско-българска дружба. Дотолкова, че започна война срещу американските изтребители F 16, срещу помощта за Украйна... И не само това.Или обявява публично, че Крим е руски.

Неизменна остава фиксацията му, че е велик въздушен ас, да не кажа Летец №1 на България. Но и в трите си импулса често губи мярката, дори ориентацията, което за летец е фатално. Също и за политик, особено когато е президент, което кара по-паметливите и по-разсъдливите да ги избива на смях.

Тези дни се вдигна голям шум как генерал Румен Радев е пилотирал ли, летял ли /каквото и да означава това/ на F16. А всъщност

  • той само се е возил, нищо повече

Защото няма лиценз и не е обучен да управлява F16. Което без да е въздушен ас може да направи и жена му Деси. Да се повози. Но пък какъв ажиотаж! Посрещнаха го на пистата възторжени хора, сякаш е свалил поне 4-5 руски самолета. В пълно пилотско снаряжение той изглеждаше внушително. Почти като 
истински пилот.

За да бъде клоунадата пълна, някои зрители се задъхваха от възторг, но на какво ли не са готови много хора за една безплатна мешана скара в офицерския стол. 

Лошото е, че в тази публика бяха докарани офицери, на които служебните им задължения налагаха в този момент да се занимават интензивно със съвсем други неща. С планиране и подготовка на предстоящите след половин час полети, с контрол върху готовността на машините и пилотите да извършат успешно тези полети. А не да се възхищават на генерала президент, дето се е возил на самолет, който всъщност той мрази и срещу който вложи всичките си сили да не се появява в българските Военно въздушни сили. Но най-лошото е, че там забелязахме и двамата пилоти, които минути по-късно излетяха за фаталния полет, в който загинаха. Това ли им беше работата? 

Питам се нима генералът от авиацията Румен Радев не знае, че тези хора не трябва да са там в този момент? За него аплодисментите по-важни ли са от сигурността на летците? 

Пука му на Радев за летците, той дори не остана от уважение да изгледа техния полет. От едната куртоазия. Качи се на президентския автомобил и си замина, защото трябваше да се готви вечерта да ходи на опера. После четири дни мълча, дума не обели. 

  • Четири дни не можа да събере кураж да изкаже съболезнования

Когато се появи беше силно изнервен. А бе г-н президент, а бе г-н генерал, а бе г-н летец, да беше отишъл при семействата на двамата загинали да им изкажеш съболезнования. Хей така, по човешки, като колеги летци. 

Но очевидно неговият ум функционира по друг начин. Чудесно го е определил Ерих Мария Ремарк в романа "Триумфалната арка" - прост ум и сложно схващане за чест.

Преди два дни, при Цветанка Ризова президентът Росен Плевнелиев пред целия народ разказа една потресаваща и срамна история. През април 2012 г в Пловдив върви учение на военно въздушните сили. Командващ учението е заместник командващия ВВС генерал Румен Радев. Поради което той е и пряко отговорен за всичко, което се случва във въздуха и на земята. Все пак той ръководи учението, нали. В момента на излитането един МиГ 29 се запалва. Пилотите по чудо успяват да отклонят самолета от близкото село, накъдето всъщност е отивала машината. И по още по-голямо чудо успяват да катапултират и да се спасят на почти нулева височина от земята.

Президентът Плевнелиев каза:

- Аз звъня на военния министър генерал Аню Ангелов, на Командващия ВВС генерал Константин Попов и на заместник командващия ВВС генерал Румен Радев, който е пряко отговорен, защото ръководи учението. Казвам им: моля ви, излезте пред народа и обяснете какво се е случило. Искаме пълна прозрачност. Министърът Ангелов и генерал Попов го направиха. Генерал Румен Радев не го направи. Скри се.

По този начин става ясно, че този Румен Радев освен страхливец е и мерзавец. Както постъпи и при последната катастрофа, когато дори не посети семействата на загиналите. 

Но това не е просто позор за него, това е позорно за България.

Президентът Плевнелиев е категоричен и за друго. При всички последни самолетни катастрофи истината не е казана на народа. Заметена е под килима. И виновни няма. Набедиха пилотите, което само по себе си е мерзост. Мъртвият не може да се защити.

Тези дни възникна въпросът бил ли е наистина летецът Румен Радев голям въздушен ас. Публикуваха се и автентични документи. От тях се вижда, че летецът Румен Радев е бил редовно наказван. Всяка година поне веднъж. При това поради много притеснителна причина - за създаване на предпоставки за летателно произшествие. Извинете много, но елитните летци не създават рискове за летателни произшествия, не застрашават с действията си сигурността в небето и на земята. Не нарушават уставите и правилниците, не позволяват да се понижава дисциплината на подчинените им. За което всъщност е наказван офицерът Румен Радев.

Той е генерал от ВВС на България. Беше и Командващ Военно въздушните сили на страната. И човек неволно се замисля а какво всъщност е командвал генерал Р. Радев? И докъде са стигнали нашите ВВС под неговото командване. През лятото на 2016 г. генерал Румен Радев напусна армията. В този момент той командваше

МиГ 29  4 бр.
СУ 25   3 бр.

Или общо 7 бойни самолета, като не броим транспортните "Спартан". Впрочем единият МиГ 29 бързо отпадна поради изчерпване на ресурса му.

И така: към този момент генерал Румен Радев командва 7 бойни самолета. Това е положението. А само за една ескадрила са необходими 12 самолета. С други думи той не е имал под свое командване дори една пълна ескадрила, което с голямо приближение е длъжност максимум за полковник. Ако добавим 3 хеликоптера и 4 L-39 ZA получаваме всичките ВВС на България към 2016 г., командвани от генерал Румен Радев. Не е много, мизерничко е. 

  • Но пък самочувствието му е като за маршал

И напусна армията, за да става президент. И стана президент, горко й на България. Но народът търпи всичко.

Всъщност името на генерал Румен Радев се прочу не с някакъв въздушен подвиг, а когато подаде оставка като командващ ВВС. Не стана ясно дали беше разбрал, че не му е там мястото или се беше притеснил, че нещата са докарани до там да няма какво да командва. Както и да е, премиерът, тогава Бойко Борисов, го убеди да си оттегли оставката. Но скоро след това генерал Румен Радев напусна армията. Окончателно.

Дали това издава човек с бързо променящи се убеждения или просто има голям апетит за власт и генералската униформа му е тясна, не стана ясно. Но той напусна, за да става президент. Иска човекът да командва цялата държава. Ей, Богу, по едно време наистина я командваше. Командваше я без това да му е работа, както беше във ВВС. И сега го иска.

Но и за двете ситуации заслугата е на други хора.

През лятото на 2016 г. в Кремъл се заемат да решат въпроса с президента на България. Предстоят президентски избори есента и хората се заемат с въпроса сериозно. Всъщност това им е работата. Отделен въпрос е нашата работа каква е и защо не си я вършим, но това е дълъг разговор. Разработката е възложена на Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от генерал-лейтенант Леонид Решетников. Той е тесен специалист по България, а Институтът е на пряк отчет в Кремъл. За да не бие много на очи още в самото начало, ген. Решетников действа през Николай Малинов. Той е лидер на движението "Русофили" и само нашите специални служби не знаят с какво се занимава Малинов. Така или иначе лидерът Малинов поръчва на социолозите от G Consulting да направят проучване за нагласите в българското общество преди президентските избори. Ръководител на тази структура е социологът Живко Георгиев. Той е авторитетен човек и задълбочен социолог. Няма нищо лошо - една обществена организация поръчала напълно легитимно изследване и социолозите го правят.

Проучването показва, че нагласите в обществото са за президент да бъде избран човек между 51 и 60 г., който е от армията или от сферата на сигурността. 

  • Той трябва активно да работи за подобряване на отношенията с Руската федерация,

да е различен от президента Росен Плевнелиев и да води изцяло нова, различна политика. 
/б.р. - Редакцията разполага с цялото изследване/

Но въпросът не е в изследването, то е неоспоримо. Въпросите са два. Защо обществените нагласи са доведени до това състояние и защо големите партии не са интересуват от тези факти. 

Всъщност и до сега не се каза защо при такава картина Бойко Борисов издигна за кандидат за президент една Цецка Цачева. С присъщото му чувство за хумор той каза по телевизията веднъж, че Цецка ще ни бъде "Майката на ротата". Да де, ама България не е рота и единствената последица от всичко това се оказа, че останахме и без майка, и без баща. Ама нейсе.

Докато нашите политици се пекат на плажа в Евксиноград, руснаците действат. Те преглеждат своя каталог със свои хора и с потенциално свои хора и ген-лейтенант Решетников пристига в България в началото на август. Разбираемо той се среща с председателката на БСП Корнелия Нинова. Срещата е в хотел Кристал палас на ул. "Шипка". 

Първоначално Корнелия Нинова категорично отричаше да е имало такава среща. Когато се появиха неопровержими доказателства и когато сам Леонид Решетников публично разказа за тази среща, Нинова измънка, че да, срещали са се, но това не е нищо особено. Просто проформа било, пили по едно кафе и толкоз. На Нинова, както е известно, вече и в БСП не й вярват, но на Леонид Решетников трябва да се вярва. 

Според Решетников двамата са обсъждали издигането на Румен Радев за президент от БСП. Съвсем ясно е, че това е предложение на руснаците.

  •  Нинова ми каза, че не познава Румен Радев,

но той може да бъде много добра кандидатура - казва за срещата Леонид Решетников.

И това сигурно е точно така. По това време едно проучване показа, че Радев като командващ ВВС има 9% подкрепа. Като политик няма никаква, просто защото той не е политик. По същото време в Молдова избраха силно проруски президент, което е дало основание на генерал-лейтенант Леонид Решетников през декември да обяви в Кремъл, че те са постигнали страхотни пробиви в България и в Молдова. В България техният пробив се казва Румен Радев.

Всъщност в разговора с Корнелия Нинова руският генерал поставя ясен въпрос:

Готови ли са Румен Радев и БСП да поставят въпроса за излизането на България от НАТО и от Европейския съюз.

Корнелия Нинова отговаря:

Още е рано!

Забележете: тя не се възмущава, тя не отрича. Просто смята, че още е рано. Което означава, че тя очаква да му дойде времето и на това, а точно Румен Радев да е подходящият извършител.

Ако това е разговор проформа, здраве му кажи!

Цялата тази фактология Леонид Решетников разказа пред Царград ТВ и запис от предаването се съхранява в много архиви. 

В предаване по същата Царград ТВ, собственост на известния олигарх Константин Малофеев, Решетников казва: 

  • "Радев може да изиграе забележителна роля и да бъде инструмент

България да тръгне по пътя на самостоятелен избор вън от НАТО и вън от Европейския съюз".

В крайна сметка Корнелия Нинова налага и БСП наистина издига Румен Радев за кандидат за президент. И той стана президент. Дори втори път спечели президентските избори, но тогава кой знае защо и с решаващата помощ на Ахмед Доган и тогавашното ДПС. Как и защо се издига човек, когото не познаваш, си знае само Нинова. Знае, но не казва.

Всъщност с какво се занимава президентът Румен Радев днес е видно за всички. Онези от нас, които са били в казармата ясно разпознават неговите нагласи. Той няма нагласата на летец, има нагласата на сапьор. А както се знае - няма нищо свято за сапьора, взривява всичко. Дори къщата на майка си. А нашият президент се занимава с взривяване на политическата система. Още по-точно, на партийната система у нас. Той атакува големите политически партии като луда крава теле. И иска да ги унищожи. Дали вярва, че генерал-лейтенант Леонид Решетников и този път ще му проправи път нагоре. Само че къде е "горе"? Няма как да е началник на всички политически партии. Може би има как да е началник на всичко без нито една политическа партия. Като станем президентска република? Нищо чудно в главата на човек, който цял живот е бил на котлова храна, да има и такива вярвания. И той прави каквото може в тази посока. Създава политически партии, за да разводни партийната среда.

"Ако имахме повече политици като Кирил Петков, България щеше да е друга - каза веднъж Румен Радев. И е напълно прав, ако имахме повече като Кирил Петков България дори можеше вече да я няма.

Но като човек с неустойчиво, бързо променящо се мнение, по-късно нарече партията на Кирил Петков ПП-ДБ "шарлатани". Г-н президент, ама нали точно вие инсталирахте Кирил Петков  в политиката. При това като нарушихте конституцията и го назначихте за служебен министър докато е канадски гражданин. Киро пък от своя страна излъга, че се е отказал от канадското гражданство, вие се направихте че му вярвате и стана халваджията за бозаджията. 

Но после - шарлатани. А вие, г-н Радев, какъв сте, след като ни пробутвате шарлатани? Изобщо не ми се отваря дума за Копринките и останалата пасмина около вас. Един беше изнесъл 4 секретни документа от президентството. Друг завършил Военно-политическата академия на СССР, заклет русофил. За него казват, че и сега ви е нещо като душеприказчик. Трети син на шефа на българската резидентура в Брюксел през 80-те години. Има една, дето искаше да ходи партизанка в Никарагуа, дори написа писмо до тяхното посолство в онези години. А сега ви е толкова близка, че я направихте шефка на СЕМ. Да вкара в правата вяра заблудените прозападни медии. Ама г-н президент, моля ви разберете, много от нас не искат да стават партизани нито в Никарагуа, нито в България. Не искаме и в Русия, не искаме в Сибир. Искаме си тук, в родината. Но в чиста и свободна родина, без помагачи на генерал Решетников.

Той е прав, грижи се за интересите на своята родина Русия. Но и ние имаме право, на нас не ни е все едно какво ще става с нашата родина България.

И Господ да ни е на помощ, ако някога това зависи от Румен Радев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай