Обрат в "Промяната"! Лена в парламента, Миро при бебето

Пепейците избират между Настимир Ананиев и Бойко Рашков

Обрат в "Промяната"! Лена в парламента, Миро при бебето | StandartNews.com

* Крахът на ПП-ДБ праща вкъщи емблематични лица на коалицията
* Пепейците избират между Настимир Ананиев и Бойко Рашков


Крахът на "Продължаваме промяната - Демократична България" праща вкъщи емблематични лица на ПП-ДБ вкъщи. Коалицията на Кирил, Асен и Христо Иванов е големият губещ на изборите. Над 460 000 българи обърнаха гръб на пепейците. 

ВИЖ ОЩЕ: И Лена взе решението! Обратът е голям

Изборният резултат носи обрат в живота на най-одумваната политическа двойка в държавата. Лена Бориславова и Мирослав Иванов разменят ролите си. 

Бившата шефка на кабинета на Кирил Петков се връща в парламента, а съпругът й и бивш заместник-председател на НС Мирослав Иванов се разделя с него. Той си остава вкъщи, за да гледа бебето, тъй като не успя да си спечели мандат за НС. 

Вече са ясни тримата пепейци, които отиват в европарламента в Брюксел. Това са Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта. Кънев и Петров влизат благодарение на преференциите, с които са разместили подредбата на листите - съответно от пето и шесто място.

Неуспехът на "Да, България" да излъчи евродепутати е една от причините за оставката на Христо Иванов като председател на партията, твърдят източници от коалицията ПП-ДБ пред БНР.

По собствено желание Иванов се отказа от депутатския мандат, но освен него в националния парламент не влизат членове на ръководството - Ивайло Мирчев, Антоанета Цонева и бившият правосъден министър Атанас Славов. 

Под въпрос е и Надежда Йорданова - също бивш министър на правосъдието.

В общо 10 района ПП-ДБ няма да излъчат депутат.

От решението на лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев зависи кой още ще отпадне.

Ако Петков избере да е депутат от 23-ти столичен район Настимир Ананиев няма да е народен представител, а в бъдещия 50-и парламент от Перник ще влезе Бойко Рашков.

Ако Асен Василев избере да е депутат от Хасково, от листата в Пловдив-град ще влезе Манол Пейков - кадър на "Да, България".

Решението на Христо Петров да избере Европейския парламент вкарва в националния Венеция Ангова.

Разногласия в ПП-ДБ оставили коалицията без мандат в Кюстендил.

Благодарение на преференциите си, както досега депутат от 25-ти столичен район ще е Елисавета Белобрадова.

ДСБ запазва броя на депутатите си и в европейския, и в българския парламент и това е една от причините лидерът Атанас Атанасов да не подава оставка.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай