НСИ отговори на Костадин Костадинов

НСИ отговори на Костадин Костадинов | StandartNews.com

Националният статистически институт отговори с позиция на твърденията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за манипулиране на данните за инфлацията в България през септември.

НСИ категорично заявява, че инфлацията в България се изчислява по официално приети европейски регламенти и по хармонизирана методология, както при всички държави членки на Европейския съюз, а данните всеки месец се верифицират и валидират от Евростат.

Нещо повече, през последните две години НСИ е домакин на няколко регулярни мисии от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2022 г. и 2023 г. и от Евростат през 2022 г. и през 2024 г., при които са проверени методологиите на различни изследвания, включително на това за инфлацията. Всички те констатират, че българската статистика изпълнява изискванията и работи по хармонизираните методологии без отклонения.

От НСИ подчертават, че ръководството на политическа партия "Възраждане" е наясно, че по време на изслушването в Народното събрание по тяхна инициатива, председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов заяви, че "НСИ стриктно следва статистическата теория и практика, която е утвърдена не само в България и ЕС, но и в света. Спазваме Кодекса на европейската статистическа практика, а качеството на данните се проверява по 84 показателя. Ние сме подложени на ежемесечни проверки, по време на които детайлно се проверява произвежданата информация. Например данните за инфлацията не се публикуват на сайта на Евростат, ако не са проверени от институцията".

За 144 години от създаването на Националния статистически институт няма доказан случай на манипулиране на данни, затова българската статистика е уважаван партньор на Евростат, ОИСР и всички международни организации, добавят от НСИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
С И С
преди 1 седмица

Еиии!?Копейката от всичко разбира !За това си построи вилата с парите на БАЛЪЦИТЕ гласували за него!?

Откажи