Новото начало в ДПС. Защо Пеевски чисти Движението и къде е Доган

Петата рокада - на секретарката Биршен, е най-важният знак

Новото начало в ДПС. Защо Пеевски чисти Движението и къде е Доган | StandartNews.com

Помните ли онова обръщение на Ахмед Доган към ДПС от 3 януари 2024 г.? То фокусира всички върху предложението Движението да има двама съпредседатели - Джевдет Чакъров, който да "носи отговорност предимно за традиционните ни райони и за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция" и Делян Пеевски, който като представител на "новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата" да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС. 

Залпът на Доган

Докато медийната машина на умнокрасивитета шумно се вълнуваше какво иска да каже Доган на Пеевски, всички подминаха нещо много важно в писмото - дълбоката тревога на почетния председател, че "ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация".

Ахмед Доган: Солидарността в света говори за авторитета на Турция

Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Интересите на "пазарната демокрация" „изяждат" традиционните ценности на демокрацията, предупреди тогава Доган.

"Ще има ново начало в ДПС, ние се връщаме при хората, защото смятаме, че на определени места връзката е загубена. Започваме интензивни срещи с всичките си структури и с хората по места, за да се върнем там, откъдето е тръгнало ДПС“, каза на 11 януари Пеевски, след като преди това, на знаковото място Тюркян чешма, вече бе споменал, че ДПС се връща при хората и започва да възстановява скъсаните връзки.

Стартът на очистването

Мнозина елементарно разчетоха в думите на Доган и Пеевски просто стягане на редиците за предстоящите избори и обновяване на ДПС с послания и срещи по места. Още по-елементарно половин година търсят конфликт между тях, особено след като в последната седмица от Движението излетяха знакови фигури, които в годините са били близо до почетния председател - Филиз Хюсменова и Рамадан Аталай. 

Истината е, че процесът на обновление в ДПС тръгна. И както Пеевски заяви след срещата с кметове в събота: "Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото!"

Какво се случва в ДПС?

Един след друг с партията се разделиха Филиз Хюсменова и менторът й във Варна Сали Табаков, който вече е обвиняем за корупция, Айсел Руфад и Рамадан Аталай. Официалното обяснение за тримата депутати бяха незадоволителните изборни резултати. При Аталай - от 5 избора за парламент все надолу. 

Зад всеки от случаите обаче стоят различни обстоятелства, обединени от един показател: битката с корупцията.

Сали Паша - господарят на жълтици и патрони

Брилянтна операция на Комисията за противодействие на корупцията закова Сали Табаков, откривайки тайна стая с кеш, злато и патрони в дома му.

Сали Табаков

Табаков, известен с прозвището си „Сали Паша“, бе арестуван заедно с тъста му Захир Османов. Двамата са задържани по разследване на корупционна схема за над 20 милиона лева свързана с доставка на автобуси за деца, по обществена поръчка обявена през 2018 г. за Министерство на образованието. С обвинение за длъжностно присвояване се оказа и главният секретар на просветното министерство. Според публичната информация Сали Табаков чрез фирмата на тъста му Захир Османов „Джеми“ ООД, е отклонил 20 млн. лв. от автобуси за деца чрез подписани 4 договора с Министерството на образованието в периода 2021 и 2022 г. в рамките на тази обществена поръчка.

Твърди се също, че за последните 10 години през фирмата на Сали Табаков и семейството му са минали обществени поръчки за над 90 милиона лева, от които отклонените пари са около 50 млн. лв. 

Пещерата на Аладин

Домът на Табаков се оказа пещерата на Аладин. При обиска бяха открити 520 000 евро, 320 000 лева, 18 000 долара и 272 златни монети, чиято левова равностойност е 1.1 милиона лева, а в дома на тъста му - 547 000 евро и 50 000 лева. И това не е всичко. Срещу Сали Табаков бе повдигнато и второ обвинение – за незаконно държане на боеприпаси. В къщата му във Варна бе открит складът на цяла армия -  над 35 000 патрона, огнестрелно оръжие и две бойни гранати. 

С името на Табаков медиите свързват още две лица от ДПС – Филиз Хюсменова и Айсел Руфад. Именно Табаков отстрани от ДПС-Варна дългогодишния народен представител на Движението Ерджан Ебатин, за да лансира на негово място Хюсменова.

Схемите в Омуртаг

Сайтът "Свободно слово" информира, че е получил сигнал, според който катастрофално ниският изборен резултат на ДПС във Варна се свързва и с близостта между Хюсменова и с обвинения за ръководител на организирана престъпна група в Омуртаг кмет Ешреф Ешрефов, чийто избор бе касиран с определение на Варненския апелативен съд от 30 май т.г.

Ешреф Ешрефов и Филиз Хюсменова

През февруари Ешрефов беше арестуван след акция на ДАНС в общината за конфликт на интереси и възлагате на тлъсти обществени поръчки на баща му. Няколко месеца по-късно пък избирането му за кмет на общината бе касирано, а в Омуртаг ще се проведат нови избори. Междувременно Ешрефов, който е под домашен арест, стана част от партията на Иван Гешев, макар след позорното си изгонване от ДПС да бе акостирал за кратко при отцепника Гюнер Тахир, пише още "Свободно слово". 

Филиз Хюсменова

Антикорупционната комисия с акция и в Нови пазар

Антикорупционната комисия вече проведе акция и в Нови пазар, засягаща дейността на Айсел Руфад като заместник-кмет в тази община. Разкрития за действията й тепърва предстоят.

Айсел Руфад

Транспортните игри на вечния депутат

При вечния депутат Рамадан Аталай, който от 1997 г. неизменно е част от ПГ на ДПС, ситуацията е не по-малко грозна.

От имотните му декларации по закон е видно, че за 10 години наличностите му в банкови сметки са нараснали 5 пъти – от 136 930 лева през 2013 г. (откакто съществува онлайн публичния регистър) до над половин милион – 585 676 лева през 2023 г.

Сали Табаков и Рамадан Аталай

Като произход на парите си Аталай е посочил „спестявания и заплати“. Твърдение,  за което трудно може да бъде намерено разумно и законно обяснение. Още повече, че официално, според търговските регистри Аталай няма участие във фирми, откъдето биха могли да се получават подобни допълнителни доходи.

Не така обаче стои въпросът със сина му Ревин Аталай, който присъства в десетки фирми, като най-знаково е бившето му участие в транспортната „Ивкони“, създадена по времето, когато баща му е председател на транспортната комисия в парламента. 

Според публикации от 2016 г. със съдействието на Рамадан Аталай и в конфликт на интереси заради присъствието на сина му в нея, десетина години преди това фирмата е получила лицензи за транспортни дейности към всички областни центрове и големи общини, а впоследствие са й осигурени и транспортни коридори из Европа и Турция. 

Царят на ВЕИ-ата

Публикация от 2015 г. пък цитира Валери Симеонов, председател на парламентарната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката, според когото Ревин Аталай е сред първенците в списъка на забогателите от ВЕИ-та. Едва ли е чиста случайност, че баща му Рамадан Аталай дълги години е председател и член именно на енергийната комисия в Народното събрание.

Съвестта на агент Вергил

Интересен е също фактът, че Ревин Аталай е съдружник и към момента с внука на Тодор Живков – Тодор Славков, в дружеството „Стройпроект груп“ АД, разкрива "Труд". Дали това тяхно партньорство е по линия на ДС контактите на Рамадан Аталай с комунистическата върхушка, може само да се предполага, но е факт, че агент „Вергил“ е бил вербуван през 1982 г. на идейно-политическа основа и е използван от комунистическата власт по турско направление и турски национализъм по линия на Второ главно управление на ДС и Шесто управление на ДС. Едва ли такъв човек „защитава“ интересите на турското малцинство в България и електората на ДПС.

Новото начало в ДПС

След всичко това чудно ли е, че хора като Рамадан Аталай, Филиз Хюсменова, Айсел Руфад и още повече - като Сали Табаков, вече са спомен да ДПС.

Истината е, че за всички партии в България има информации за връзки между знаковите им лица и бизнеса. Но единствено Делян Пеевски като лидер дръзна да очисти партията си от корпоративни зависимости. Хората, които познават Пеевски, знаят, че при него ходатайства и лъжи не вървят. Значение имат само работата и резултатите. И лоялността към каузата ДПС. Ако някой е имал съмнения в почтеността му, процесът на очистване в ДПС я доказа недвусмислено. 

Нещо повече - със сигурност четиримата изгонени са само началото. Те са знакът, че когато хора от ДПС злоупотребяват със закона и името на партията, прошка няма.

Петата рокада - знакът Биршен

Що се отнася по петата рокада - освобождаването на секретарката на Ахмед Доган Биршен Ибрямова, тя само затвърждава процеса на очистване и оздравяване на ДПС. 

Биршен Ибрямова

Мнозина с пъклена радост видяха "разлом" в ДПС, обявявайки, че Пеевски прави едва ли не преврат в Движението и маха хора на Доган. Онези, които познават почетния председател на ДПС обаче знаят, че в сараите не може да се случи нищо без Доган да го поиска.

Уволнението на Биршен е знакът, който потвърждава, че всички рокади в партията и целият процес на очистване става с одобрението на Доган.  

По всички правила на управлението Пеевски направи това, когато партията се утвърди като втора политическа сила в страната, вдигайки изборния си резултат с ангажимента да е глас на хората в парламента и да работи за тях. 

Скъсването с корпоративните и компрометиращите зависимости на някои хора от миналото в ДПС допълнително утвърждава ДПС като водеща партия. И я отличава от пуделите, пачките и лъжите на "промяната".

Оттук нататък е ясно: който работи за хората, регионите и бъдещето на България има място в ДПС. Който играе за собствения си интерес на гърба на партията - вън!

Времето на табаковците и феодалните величия, които като воденични камъни тежаха на ДПС, изтече. Лятната жега в ДПС тепърва започва.  

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Той
преди 1 ден

Платена реклама на КОРПОРЦИЯТА дпс!!!!!!!!

Откажи