Нов скандал! Съветът на Европа зове Радев да пусне третия пол в училищата

Какво написа Майкъл О'Флеърти

Нов скандал! Съветът на Европа зове Радев да пусне третия пол в училищата | StandartNews.com

Президентът Румен Радев е подложен на силен натиск от среди в България и чужбина да не подписва закона за забрана на ЛГБТИ пропагандата в училищата, който беше приет от Народното събрание.

От Българския Хелзинкски комитет днес разпространиха съобщение, че комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти, е публикувал в Екс (бившият Туитър) призив Радев да не подписва приетите от Народното събрание промени в Закона за предучилищно и училищно образование, с които се забранява "извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с" нехетеросексуална ориентация.

В социалната мрежа О'Флеърти пише:

"Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т.нар. ЛГБТИ "пропаганда" в училищата, приет наскоро от българския парламент.
Призовавам [президентът Радев] да не го подписва.
Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите".

Оригиналната публикация е на английски език, в нея е поставена връзка за известяване до профила на българския президент в социалната мрежа.

Миналата седмица изявление в социалната мрежа имаше и от комисията по равенство в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Беатрис Фреско-Ролфо от Монако, член на комисията, написа:

"Призовавам българските власти да предотвратят и да се борят с речта на омразата, дискриминацията и насилието над ЛГБТИ хората, да осигурят достъп до информация и да отменят закона незабавно," припомнят от Хелзинкския комитет."

Фреско е и вицепредседател на политическата група в ПАСЕ на либералите и демократите от паневропейската партия АЛДЕ, част от чието семейство е и ДПС, чиято народна представителка в ПАСЕ Ертен Анисова гласува в подкрепа на промените в закона, макар и против даденото в него определение за „нетрадиционна сексуална ориентация‟, твърдят от БХК.

В деня на приемане на законопроекта, 7 август, Българският хелзинкски комитет изпрати до президента писмо с призив да упражни правото си на вето.

Междувременно днес неправителствени организации внесоха над 7000 подписа в Президентството с искане Румен Радев да наложи вето върху поправките. Според тях законът нарушава основни човешки права и противоречи на Конституцията.

Държавният глава все още не е обнародвал последните промени, а в НС вече е внесен законопроект, който предвижда и две години отстраняване от работа на учители, които нарушават новите правила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
Дони
преди 4 седмици

Дано президентът Радев не вземе под внимание исканията.

Откажи
Дони
преди 4 седмици

Аз сигурно съм много изостанала,като човек,който се чуди какво аджеба е това трети пол?! Питах свещеника и той не знае.Па,който знае нека моля да отиде в телевизията и в гледаемо време да обясни на всички,които като мен не проумяват това.

Откажи
Иванов
преди 4 седмици

Този закон е важен и трябва да се подпише. Училището не е място за пропаганда, там е място за учене. Ако допуснем пропагандиране на ЛГБТИ, защо да не допуснем активна, не по-малко агресивна от ЛГБТИ, пропаганда на политическите партии, или рокерите, или фашистите, или комунистите, или радикализирани елементи, или футболните клубове, или регистрираните местни религии, или ловно-рибарския съюз, или туристическия съюз, или миньорите, или фермерите, а полицията да набира сътрудници, или каквото още ви хрумне. Ами те всички имат не по-малки права от ЛГБТИ. Тогава какво ще остане от училището?

Откажи
Пловдивчанин
преди 4 седмици

100% съм съгласен с изказването на г-н Иванов. Никакви пропаганди в у-щата на която и да е от изброените от него партии, съюзи и тем подобни. Училищата са за да научат децата на четене, писане, МАТЕМАТИКА, физика, химия и да ги подготвят за нормални професии в живота.

Откажи
Д.ИВАНОВА
преди 4 седмици

ДЕЦАТА НЕ ПОСЕЩАВАТ УЧИЛИЩЕ ЗА ДА ГИ УЧАТ НА ПЕДЕРАСТИЯ,ПРОСТИТУЦИЯ И ДЖЕНДЪРСТВО !!!

Откажи
Руска подлого
преди 4 седмици

Ей, фуражке само да пипнеш децата ни!

Откажи
Ивана
преди 4 седмици

Съвета на Европа по правата на човека и Майкъл Някой Си, НЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ И НЕ РЕШАВАТ ВМЕСТО ТЯХ!!! Майкъл Някой Си да си пропагандира в Ирландия, а не в България!

Откажи
мечо
преди 4 седмици

Дай Боже, на този Майкъл О'Флеърти всичките му налични деца, ако въобще има такива да са членове на ЛГБТИ.

Откажи