Минно поле в БСП! Бомбите една след друга

Спасиха Нинова от наказание, но не и Методиев

Минно поле в БСП! Бомбите една след друга | StandartNews.com

БСП е като минно поле. Бомбите в соцпартията гърмят една след друга.

ВИЖ ОЩЕ: Стана ясен новият лидер на БСП!

Наказания за Корнелия Нинова и Георги Свиленски поискаха висши социалисти на днешния пленум. Но мнозинството отхвърли предложението. Членове на НС са настояли Нинова и Георги Свиленски да получат забрана за кандидатиране на ръководни постове в партията в рамките на година. Подобно наказание беше наложило досегашното соцръководство преди време на Калоян Паргов. Мнозинството обаче настоя реваншизмът да бъде загърбен.

ВИЖ ОЩЕ: Още разправия! БСП гони Калоян Методиев

Затова пък всички стрели бяха изстреляни към съветника на Нинова Калоян Методиев. Социалистите излязоха и с призив към досегашния й съветник Калоян Методиев да напусне Народното събрание, а ако не приеме, то няма да бъде приет в ПГ на "Коалиция за България". Това означава, че той би трябвало да остане независим депутат.

„С днешното заседание, т.нар. преврат, върна колективното начало на партията и противно на всички изписани лъжи, не е имало форма на реваншизъм, рязане на глави и т.н. Всички решения бяха взети с мнозинство от над 100 гласа”, заяви Атанас Зафиров, който бе избран за председател на БСП след подаването на оставката на Корнелия Нинова.

"Важните неща от днешното заседание - БСП стартира пълен цикъл от избори, които ще приключат с конгрес през ноември. Целта на днешния пленум бил свикване на извънреден конгрес за промяна на устава, но нищо такова не се е случило.

В края на месец ноември ще имаме конгрес. Беше избран председател на партията, който да води този процес, както и работна група с председател Гуцанов, която да организира и да подготви протичането на цикъла и конгреса.

На Националния съвет беше направено предложение за избор на председател на ПГ в лицето на Гуцанов. Заместник-председател - Драгомир Стойнев.

Промяната започна и трябва да мине през всеки партиен член на БСП. Надяваме се този процес да има своята кулминацията на нашия традиционен събор на 27 юли на Бузлуджа, където каним всички леви партии, движения, социалисти, да бъдем заедно и да бъдем единни.

Благодарих за гласуваното ми доверие. Това не е лесно решение, знам че има огромни очаквания към това временно ръководство за успокояване на ситуацията и плавен преход.

Още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена - тезата за таргашите, които искат да отворят крепостта отвътре и да пратят БСП в лапите на ГЕРБ", заяви още временно изпълняващият длъжността председател на БСП. 

Той увери, че БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС.

"Всичко, което се изприказва в последните дни е в контекста на усилията промяната в БСП да бъде спряна. Промяната е необратима и скоро резултатите ще станат видими и ясни", завърши Зафиров.

Гуцанов заяви, че БСП апелира Калоян Методиев да се оттегли като народен представител от БСП.

"Този курс на обединение е ключово важен - затваряне на всички фронтове вътре в партията, както и извън партията. Трябва да се градят мостове, а не да бъдем в изолация - нещо, на което бяхме свидетели в последните години. Пътят е към отваряне на БСП", увери той, припомняйки, че връзките с важни институции, където са били избрани хора издигнати от БСП, са били прекъснати във времето.

БСП реши на пленума си да остане в опозиция и да не подкрепя правителство с първия и втория мандат.

"НС на БСП, въз основа на резултатите от изборите на 9 юни, които ни отреждат роля на опозиция, не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ-СДС и на ДПС", реши Националният съвет на партията.

"За" са гласували 96 социалисти, двама са били против, а шестима са се въздържали.

Така социалистите си оставиха вратичка за кабинет евентуално с третия мандат.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 2 месеца

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik

Откажи