Михаил Константинов бесен, шамароса ЦИК

Законът е над Комисията, каза изборният спец

Михаил Константинов бесен, шамароса ЦИК | StandartNews.com

"Вечни ситуации няма. Зад ДПС стоят стотици хиляди избиратели и то не може да остане в това положение. Двадесет години съм бил член на ЦИК и такова нещо не съм виждал. Подобно нещо беше недопустимо, имаше пропуски и при охраната". Това заяви проф. Михаил Константинов в ефира на БНТ по повод скандала с регистрацията на ДПС и ЦИК.

"От там тръгна един абсурд - стоят едни хора и обясняват, че чакат регистрация за други избори, но така и така са дошли, затова ще се регистрират за тях", каза той и допълни, че ДПС е едно.

"То има двама съпредседатели и един почетен председател. Двамата председатели не са в еквивалентна позиция. Единият е независим депутат, а другият е председател на ПГ на ДПС", уточни проф. Константинов.

„Досега за съжаление поведението на ЦИК не беше съвсем адекватно .  Но законът е над тях и е в интересите на българските граждани.

Очакваме с нетърпение решението на ВАС. И преди бяхме казали, че почти всички процеси ще се съберат под шапката на ВАС", посочи още проф. Константинов.

„Стандарт” припомня, че до скандала се стигна, след като дерибеите на Ахмед Доган се опитаха да направят най-голямата фалшификация за изборите. В нарушение на законите в страната, къртицата на Сокола в ЦИК Севинч Солакова, секретар на Комисията в конфликт на интереси, защото е член на ЦОБ на ДПС, пусна през задния вход доганистите в ЦИК. В желанието си да прередят ДПС-Ново начало деребеите окупираха масата за регистрация на документи и на практика превзеха комисията отвътре.

Скандална снимка разкри тайна среща между секретаря на ЦИК Севинч Солакова  и двама от видните представители на дерибеите – Джейхан Ибрямов и Валентин Тончев.

Правото е на страната на ДПС-Ново начало. Председателят Делян Пеевски първи депозира документите на коалицията за участие в изборите, като направи това още в 0:05 часа на 2 септември – първия ден за записване на участниците във вота за 51-во НС.

Трима от членовете на Централната избирателна комисия, в това число и председателят ѝ Камелия Нейкова, са в отявлен конфликт на интереси по казуса с регистрацията на ДПС. Това става ясно от документи във фирмените регистри на страната, както и от страницата на Софийския градски съд, където се съхраняват регистрациите на партиите в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай