Лена тръгна на война с КПКОНПИ! Хвърли тежки обвинения

Комисията се използва като „политическа бухалка“ срещу опонентите на ГЕРБ и ДПС

Лена тръгна на война с КПКОНПИ! Хвърли тежки обвинения | StandartNews.com

Правила за избор на членове в новото ръководство на КПКОНПИ внасят отново в Народното събрание от "Продължаваме промяната-Демократична България". Причината е, че от месеци срещу всички кадри на ПП-ДБ се води „поголовна война“. Това заяви на брифинг в парламента депутатката Лена Бориславова.

„На първо място ние искаме да осигурим работещ орган в интерес на всички български граждани, който да разследва корупцията по високите етажи на властта и злоупотребите с парите на българските граждани. На второ място това са правила, които са необходими за да се отпуши възможността за получаването на финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза Бориславова.

Тя припомни, че същите тези правила са били внесени в предишното Народно събрание, но са били блокирани от комисията, оглавявана от Рая Назарян.

„Правилата дават гаранция, че ще бъдат избрани максимално политически независими членове на този орган. Тези правила са съгласувани с ЕК“, посочи още Бориславова.

Тя обърна внимание и на резултатите на старото ръководство. „Резултати липсват и това потвърждава, че този орган се ръководи от политически зависими лица и истински разследвания на корупцията по високи етажи на властта просто няма да има“, поясни тя.

Лена Бориславова е категорична, че комисията се използва като „политическа бухалка“ срещу опонентите на ГЕРБ и ДПС. Тя посочи също така, че „случаят с подуправителя на БНБ Андрей Гюров е точно такъв“.

„Правната аргументация в решението на комисията свидетелства за явна политическа атака. КПКОНПИ твърди, че Андрей Гюров е нарушил забраната да бъде неограничено отговорен съдружник, защото притежава 2% дял в дружество с ограничена отговорност. Всеки студент по право знае, че съдружниците в едно ООД са ограничено отговорни, т.е. няма как да е нарушена забраната да бъдеш сътрудник с неограничен отговорност“, поясни още Бориславова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай