Коя е Рая Назарян, новото острие на ГЕРБ

Тя стана дясна ръка на Борисов в ПГ на ГЕРБ

Коя е Рая Назарян, новото острие на ГЕРБ | StandartNews.com

Острието на ГЕРБ Рая Назар Назарян, български адвокат и политик от новото поколение, е предложението на Бойко Борисов да председател на 50-ото Народно събрание.

 

 

 

Рая Назарян досега беше зам.-шеф на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната антикорупционна комисия.

Тя е била народен представител от ГЕРБ в XLVIII и XLIX Народно събрание. Председател на Парламентарната комисия за противодействие на корупцията.

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. във Варна. Неомъжена с едно дете.

От 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

Народен представител от листата на ГЕРБ-СДС от 24 МИР – София в XLVIII Народно събрание, заместник-председател на Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, член на Парламентарната комисия по правни въпроси.

Избрана за Народен представител от листата на ГЕРБ-СДС от 24 МИР – София в XLIX Народно събрание.

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в изпълнение на споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ от 6 юни 2023 г.

 

Рая Назарян се издигна в йерархията на ГЕРБ след напускането на шефа на парламентарната им група Десислава Атанасова, избрана за конституционен съдия през януари.

Тогава Борисов зае мястото на Атанасова като шеф на групата, а Назарян стана негов заместник и се превърна в едно от "остриетата" на партията.

Борисов включи Рая Назарян в преговорния екип за съставяне на правителство. В него участват още Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Във вторник Сачева каза, че ако номинираният от ГЕРБ кандидат бъде избран за председател на Народното събрание, това ще бъде показателно за възможността за парламентарна подкрепа.

В навечерието на първото заседание на 50-ото Народно събрание, по време на работна среща на парламентарната група на ГЕРБ, Бойко Борисов постави условие, за да продължат преговорите за кабинет - Рая Назарян да стане председател на парламента. Той намекна, че очаква подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България", които трябвало да се реваншират заради кабинета "Денков - Габриел". От коалицията обаче обявиха, че няма да дадат гласовете си за Назарян.

От БСП също заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Рая Назарян.

От гласуването на номинацията на Рая Назарян за председател на НС ще стане ясно дали разговорите за съставяне на правителство на споделената отговорност ще продължат, категоричен е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ако някой счита, че отивайки на 7-ми по ред избори ще си вдигне резултата - не виждам как, защото заклинания, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута. Това няма да се случи." - каза Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай