Коцева изчаква с оставката до вторник

Коцева изчаква с оставката до вторник | StandartNews.com

В крайна сметка съдбата на депутатското място на Ирена Коцева ще се реши на заседание на парламентарнтата група на ГЕРБ. То ще е във вторник преди началото на извънредното заседание на парламента. На него депутатите от ГЕРБ ще обсъдят случая и ще изслушат Коцева - чак тогава ще вземат решение дали тя да бъде освободена от ПГ.

"Готова съм да си подам оставката", обяви самата Коцева пред журналисти в парламента след разговор с председателя на ПГ Цветан Цветанов. Тя призна, че е разговаряла по телефона с премиера Бойко Борисов и той й е поискал оставката. Коцева обаче иска да изчака решението на ПГ. В защита на Коцева Цветанов сравни случая с този на Станимир Флоров. Бившият шеф на ГДБОП напуснал сектора заради медийни нападки. „Станимир Флоров беше готов да излезе в неплатен отпуск за периода, в който се подготвят и провеждат парламентарните избори, за да отпаднат всякакви възможни интерпретации и съмнения. Какво се случи след като беше указан невероятен натиск в медиите с помощта на определени други институции, знаете че и президента на страната Росен Плевнелиев призова министърът на вътрешните работи да отстрани Станимир Флоров и той напусна системата на МВР. Един достоен човек. Знаехме, че абсолютно нищо няма да се докаже и то не се доказа. В момента доколкото знам от разговор със Станимир Флоров президента го е поканил, за да му се извини лично", заяви Цветанов.

Почти цялата парламентарна група стои твърдо зад Ирена Коцева. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Това, което категорично мога да заявя е, че цялата парламентарна група, почти без изключение, защото имах възможност с голяма част от тях да разговарям днес, след като това нещо беше излязло от сутрешния репортаж за възможни корупции и други интерпретации е, че цялата парламентарна група стои твърдо зад Ирена Коцева", обяви вторият в ГЕРБ.

По-рано днес премиерът поиска оставката на депутатката от ГЕРБ заради медийното разследване, според което съпругът на Коцева е получил обществена поръчка за 60 000 лв. за доставката на нови спирки за градския транспорт в София.

„Цялата парламентарна група има желание да се приеме оставката на Ирена Коцева", заяви Цветанов. По думите му, когато е разговарял с депутатката се е оказало, че има проведена обществена поръчка и са спазени всички законови изисквания - имало е няколко фирми, които са участвали, нямало е нито една, която да е обжалвала поръчката. „Парламентарната група е доста притеснена от начина, по който се интерпретира в публичното пространство един достоен човек и неговите качества. Да вменяваме вина за нещо, което още не е доказано, не смятам, че е редно", аргументира се шефът на депутатите от ГЕРБ, цитиран от Фокус.

„Искаме парламентарната група на ГЕРБ, след като направим едно извънредно заседание да изслушаме г-жа Коцева и тогава да кажем, какво ще бъде политическото решение на парламентарната група на ГЕРБ", заяви Цветанов  и посочи, че Коцева е била много ясна и категорична в обяснението си, което е дала.

По думите на бившия вътрешен министър, Ирена Коцева нито е извършила престъпление, нито е участвала във всичко това, което се говори и се твърди.  

Преди броени минути скандалът с Коцева струва мястото на заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов. Той депозира оставката си пред кмета Йорданка Фандъкова "заради създалото се напрежение и внушения сред гражданите".

Ще подам оставка само и единствено, ако парламентарната група я поиска от мен. С тези думи пък отвърна на искането за остаквка Коцева.  „Готова съм да подам оставката, само когато срещу мен има и най-малкото съмнение, че с мои действия бих уронила авторитета на партията и парламентарната група, в която работя", увери депутатката.

„С едно не мога да се съглася. Ние сме хора и имаме семейства и когато в медиите излиза нещо, с което ще дискредитирате името ни, нека нещата да бъдат проверени", заяви Коцева. И допълни: "Сигурна съм, че фирмата, която е направила обществената поръчка, я е направила качествено, че има контролни органи, които могат да проверят и да кажат има ли нарушение и дали някой е злоупотребил с власт, работа и средства. Не приемам обвиненията, които вървят към мен и моето семейство", отсече Коцева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай