Консултации при Радев. Решават съдбата на служебния кабинет

Убеждението ми е, че не трябва да бавим повече процеса

Консултации при Радев. Решават съдбата на служебния кабинет | StandartNews.com

Източник: БНТ

Държавният глава Румен Радев в момента провежда консултации с парламентарните групи във връзка с назначаването на служебно правителство.

"Знам, че времето е ценно, защото на практика предизборната кампания започна. За съжаление 50-ото НС не успя да излъчи правителство и отиваме към поредните предсрочни избори. За да насроча дата за тях трябва да се проведат тези консултации, да се определи кандидат за служебен министър -председател. Негова задача е провеждането на честни, прозрачни, открити избори. Съгласно приетите промени в Конституция възможностите ми са силно ограничени. Пристъпих към разговор с всички потенциални министър-председатели. Тези разговори не са приключили окончателно. Убеждението ми е, че не трябва да бавим повече процеса. Трябва да има яснота", заяви президентът в началото на срещата.

Нашето категорично мнение е, че политическите групи и политическите представители в Народното събрание не бива да се бъркат в тези компетенции, да дават съвети и напътствия за това какъв да бъде кабинетът и кои трябва да бъдат номинирани за премиер и за министри, защото това е изцяло във вашите компетенции и в компетенциите на назначен от вас министър-председател. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков по време на консултациите.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков се обърна към президента Румен Радев с призив, когато се обсъжда състав на служебен кабинет със следващия служебен премиер, да се помисли за друг ръководен състав на Министерството на вътрешните работи (МВР). Той подчерта, че основно задължение на служебния кабинет е осигуряването на честни избори. Нямаме доверие в сегашния вътрешен министър. Имам достатъчно информация, че има проблем, каза Денков.

"Тази консултация до голяма степен е излишна, защото нещата са ясни - вие имате възможност да избирате между хора, които са в ограничен състав. Това са хора, които са назначавани основно по предложение на Пеевски и Борисов. Направихте интересен коментар за избор на председател на Народното събрание - че и Господ да бъде избран няма да го изберете, което аз го разбрах по следния начин - ако имах възможност да избирам между човек на Пеевски и Господ, ще избера човек на Пеевски", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Повярвайте ми наистина "нелепо" да използвам тази мека дума по такъв начин да се подхожда към положението, ролята и функциите на Народното събрание като най-висш орган в държавата. За мен така не може да се подхожда към председател на Народното събрание, независимо кой, тук се абстрахирам от личността. Политикът трябва да работи с мисъл и визия напред. Да се сменя председателят само с тази цел, не го приемам, моята позиция е в защита на парламентаризма", подчерта Румен Радев.

"Няма как да отмина нелепостта на обсъждането на председателя на ДПС на нашата парламентарна група в президентството на тези консултации. Най-малкото не е тук мястото да се обсъжда който и да е лидер на политическа група първо, второ да се говорят откровени неистини. Моля ви да го допускате на тези консултации. Ще отбележа само, че домовата книга, от която трябва да избирате няма никакво отношение към нея г-н Пеевски, нашия лидер. По предмета на консултациите - нашето мнение е, че парламент, в който няма определено мнозинство по отношение на законодателството, бюджета и изпълнителната власт е меко казано опасен. Защото създава лошо законодателство, дори на моменти вредно, некачествено. В последните 3-4 години сме свидетели как финансовата стабилност е взривена от популизъм. Най-лесно е да бъдем популисти, като никой не носи отговорност", каза Йордан Цонев от ДПС.

Президентът даде думата на "Има такъв народ" с думите: "Остана основният виновник, аз хвърлих спасителен пояс към г-н Йорданов, не можахте да го задържите последния трети мандат и сега сме всички заедно на консултации."

"С уважение "основният виновник" и "спасителен пояс" да приемем, че е в реда на шегата, защото ние срещнахме подкрепа от половината депутати. Това, че една политическа партия и нейният лидер имат зависимости в една политическа коалиция. Едната половинка разсъждава емоционално и самоограничено в собственото си съществуване, не означава, че вината за това е наша. В едната от двете партии, ако имаше малко повече здрав разум, тоест в половинката на едната коалиция, защото в другата половина бих казал, че са хора отговорни, и ако трябва да прехвърля топката - безотговорната половинка вие я докарахте на власт. Сега, що се отнася до новата Конституция ние бяхме против поправките. Факт е , че тази консултация няма смисъл, вие можете да вземете решение и сам. Друг е въпросът, че нямате избор. Нагледахме се на политическа истерия дали ще бъде сменен председателя на НС или не, това е процедура, която е законна", подчерта председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Относно предложението за избори на 20 октомври Румен Радев каза: "Максимално ще гледам да движа тази процедура. Датата 20, съгласно Конституцията - клетвата е пред парламента. Ако отидем към тази дата, трябва МС да бъде в парламента на 20 август и да положи клетва."

Президентът отговори на критика защо мисли, че след изборите конфигурацията в парламента "ще бъде горе-долу същата." "Правя това по силата на опита - колко избори правим и все вие сте тука, едни и същи. Много от вас най-вероятно ще бъдете тук, ако няма промяна в подхода след като минем изборите, ние ще бъдем в същата ситуация", обясни държавният глава.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай