Комисия в парламента реши - купуваме германски ракети за отбраната

През 2023 г. правителството упълномощи министерството на отбраната да преговаря с компанията "Диел Дифенс"

Комисия в парламента реши - купуваме германски ракети за отбраната | StandartNews.com

Източник: Army Recognition

Комисията по отбрана в парламента подкрепи проект за придобиване на германски зенитно-ракетни комплекси за над 356 милиона лева. Ако бъде сключено споразумение, първият етап ще бъде осъществен до 39 месеца, предаде БНР.

През 2023 г. правителството упълномощи министерството на отбраната да преговаря с компанията "Диел Дифенс". След проведени срещи е било заявено намерението за купуване на системи ИРИС-Т за гореспоменатата сума.

В проекта се посочва, че се предвижда придобиването на два броя зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с голям обсег на действие и на осем броя ЗРК със среден обсег на действие. Придобиването на тази техника ще допринесе за изграждане и поддържане на допълнителни способности за охрана, отбрана и контрол на въздушното и морски пространства, за изпълнение на задачи по защита на удари от въздуха по стратегически обекти и по обекти от критичната инфраструктура на страната, както и възможност за включването им в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Предвижда се първият етап на Проект „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси” да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжения и техника. За тази цел през съответните години разходите за отбрана следва да бъдат на нива, позволяващи осигуряването на необходимия финансов ресурс, включващ както посочените средства по договора, така и необходимите разходи за ДДС, мита и транспортни разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай