Капанът за мишки на “Дондуков” 2

Калин Стоянов доказа, че не е мишок, полицаите плътно зад него

Капанът за мишки на “Дондуков” 2 | StandartNews.com

* Пепейски номера на Радев

* Кожарева скъса пагоните на генерала

* Главчев пред тежък избор

Помните ли онази песен "9 милиона мишлета", която беляза зората на демокрацията? 33 години по-късно сякаш нищо не се е променило, освен че мишлетата вече са под 6 милиона. Те пак се изкарват взаимно ченгета, котараците отново подхвърлят досиета и си пият кафета, а ченгесарските номера са хит от парламента до президентството. 

ВИЖ ОЩЕ: Голямото мишкуване

Голямо предизборно мишкуване започна преди вота, който по ирония на съдбата се очертава (засега) да е в Деня на мишката - 27 октомври. От прастари времена народът вярва, че 

след Димитровден настъпва дяволско време

в което злите духове, въплътени в малките гризачи, излизат на земята, за да правят бели и да сеят хаос. 
Мъжко НЕ, казано от жена, женско НЕ, изречено от мъж, което се оказа ДА и едно полицейско НЕ, което няма как да стане ДА, белязаха политическата седмица. "Домовата книга" за премиер стана халваджийски тефтер с едно име, а променената Конституция - нещо толкова обтекаемо, че вече не е ясно кой го нарушава, кога и защо. 
Мушкуването на президента Радев покрай съставянето на служебно правителство тръгна още преди тузарската му ваканция в Гърция. Той връчи мандата на Горица Кожарева и отпраши за южната съседка, оставайки дясната си ръка Александър Нейчев да слухти пред вратата, зад която Кожарева разговаря с кандидат-министри и да му докладва. И, разбира се, да предава нарежданията му.
„Александър Нейчев е човекът, който всеки ден е в парламента от името на мистър Кеш – Румен Радев, с пряк телефон оказва натиск върху кандидат-премиера”, разкри лидерът на ДПС Делян Пеевски. Това е

тайният касиер на мистър Кеш освен Копринков

каза Пеевски. И показа снимка на лицето. Оказа се, че то изобщо не е случайно. Нейчев освен бивш кмет на Неделино, разследван за злоупотреба с общински средства, е и бившият финансист на БСП, човекът, който предложил съседа си пилот Румен Радев на Нинова за президент от името на БСП. От тогава до днес двамата са неразделни. 
Докато президентът се печеше на морето, на жълтите павета изпълзяха охранените хамстери от ППДБ, за да пискат, че не искат в кабинета най-големия си страх: Калин Стоянов. Нищо, че както се разбра от разкритията на Пеевски, Кирил Петков е мишкувал с МВР-шефа на задната седалка на автомобил. Интервюирах го, призна си Петков, но въпреки това обяви, че присъствието на Стоянов в МС щяло да е тестът за Кожарева. 
Големите мишоци от ГЕРБ тактически замълчаха, а БСП като пълни мишки се скриха в дупката си с думите: Каквото каже Радев.
Тайните мушингии от миналата седмица станаха явно мишкуване в понеделник, когато президентът Румен Радев отказа да разпише указа за кабинета "Кожарева" и би отбой на изборите.
Горица Кожарева убедено предложи Калин Стоянов за МВР-шеф и каза твърдо НЕ на Радев за смяната му. 

Фината дама с македонски характер 

събра симпатиите на българите, карайки Радев да стиска ядно зъби. 
Направих десетки срещи на всички нива в системата на МВР - от най-високото до най-ниското. Аз съм одитор, не вземам решения преди да направя насрещна проверка, каза Кожарева на Радев. И го накара да се ококори при думите: Аз съм взела убедено решение, въз основа на аргументи, няма как да променя мнението си за няколко часа. Решението е ваше". 
Кожарева окончателно сложи точка на мишкуването на Радев, като излизайки от президентството отиде първо при полицаите, събрали се на "Дондуков" 2, за да подкрепят Калин Стоянов, а после и при Борислав Сарафов, за да подаде сигнал за опит за натиск. 
Получили сиренце от президента, мишоците от ППДБ решиха, че също могат безнаказано да газят конституцията и обявиха консултации за попълване на "домовата книга" през задния вход, избирайки по съкратена процедура омбудстман, заместник-омбудстман и нови зам.-шефоте на Сметната палата, за да има Радев по-дълъг списък от имена за служебен премиер. Все техни хора. Но не им се получи.  
При последвалите консултации стана ясно, че 

единственият съгласен да прави кабинет

е Димитър Главчев, който само преди 10 дни каза НЕ - за да има политическо спокойствие.
Капан за Главчев заложи Радев в четвъртък. Той го призова основният приоритет на кабинета за бъдат честните и спокойни избори и настоя за състав на Министерски съвет, който да гарантира това. Не посмя да изрече името на Калин Стоянов, но всички разбраха поредното му мишкуване. Най-вече полицаите, които за първи път от много време имат за началник човек, който пази интересите им и брани системата. Те казаха 

твърдо НЕ на смяната на Стоянов

Така, ако Главчев остави Калин Стоянов, Радев няма да разпише кабинета. Ако президентът случайно го направи, дължи отговор на въпроса защо провали правителството на Кожарева.
Махне ли Калин Стоянов от екипа си, Главчев пък признава две неща: или най-голямата заслуга на кабинета му - честните избори на 9 юни, не се е състояла. Или той се поддава на публичния политически натиск на Радев и ПП-ДБ.
Ами сега?
За да има елегантно решение на ситуацията, Радев, пепейците и дори ГЕРБ се молят Калин Стоянов сам да подаде оставка. Но той не е мишок.  

Каролайна

(Девет милиона мишлета)
Трио "Спешен случай"
Автор и композитор: Кирил Ампов

Между минало страшно и бъдеще неясно живее един малък народ.
Свободата му приляга, но чепикът го стяга и погрешен е всеки нов ход
и очаква го глад и очаква го мрак, а не липсват и други беди.
Напред крачка направи, а със две изостане и така нещо все не върви.

Припев:

Девет милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета.
А котараците подхвърлят досиета и си пият кафета.

Така времето минава и по-неясно става за това кой е прав и кой е крив.
Едни правят стачки, други трупат пачки, а денят е все по-мъглив.
И във тази бъркотия, и във тази щуротия народът е в явен пасив,
ала някой има полза и времето използва да натрупа своя актив.

Припев:

Но дошло е вече време поуката да вземем от тази щура игра.
Хората търпяха и накрая проумяха, че си правят с тях лоша шега.
И заключиха ченгетата и досиетата зад дебела врата.
И настана мир и започна пир, а къде да скрием ключа?
 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Впечатляващо тъпо
преди 2 седмици

Никому ненужна ратроспекция.на минали събития..Ненужен анализ на автора..Жалко и sorry !!!!!

Откажи
Удивително остроумно, браво!
преди 2 седмици

Тази позабравена песничка е много велика и уви, отново напълно подхожда на ситуацията. Бог да пази България и дано подсеща нас, българите, накъде всъщност вървим!

Откажи