Има ли преврат в ДПС? Цонев посочи каква е мисията на Пеевски

Няма да ме чуете да кажа лоша дума за Доган, категоричен бе той

Има ли преврат в ДПС? Цонев посочи каква е мисията на Пеевски | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

В момента Делян Пеевски води битка срещу „хората, които хората не искат, срещу апарата, който е омръзнал на хората". Това заяви в интервю за Нова телевизия депутатът от Движението Йордан Цонев.

„Нека да разграничим Доган от хората, които в момента са около него. Ако през годините те са забогатявали на гърба на ДПС, ако има данни за това, нека всички разберат. Понякога лидерите слушат определени хора, които не им говорят добре", каза народният представител.

Той беше категоричен, че в партията не се случва преврат. „Не е преврат, когато легитимно избраното ръководство изпълнява решенията си", обясни Цонев. И добави, че според устава на партията само национална конференция, която е избрала председател, може да го свали от поста.

"Ако е писано Пеевски да разчисти терена, ще го разчисти", допълни Цонев.

„Седнахме на масата на разговорите в предишния парламент, свършихме много полезни неща. Влязохме реално в политическия живот. И сега, когато това се случи, оповестихме, че ще подкрепим първия мандат. Оповестихме го и на срещата с президента Радев. И изведнъж, нито Доган се е обадил, пристига Джевдет Чакъров и казва, че почетния председател е наредил да се гласува против“, разказа той.

На въпрос дали председателят на ДПС се готви за създаване на нова партия Цонев отговори, че към момента са концентрирани върху това накъде ще продължи ДПС. „Не са водени такива разговори на този етап”, допълни Цонев.

„Няма да ме чуете да кажа лоша дума за Доган. Това, че не го подкрепих в решението му за искане на оставки, не означава, че съм срещу него. 20 години бях негов заместник”, коментира още Цонев. И допълни, че няма обяснение защо конфликтът е започнал по този начин.

„Щеше ми се този конфликт да не беше започвал. Той започна нелепо и защо кръга около Доган го изтълкува, че е срещу него“, заяви депутатът.

Попитан имало ли е предварителна подготовка за случващото се Цонев отговори, че не е имало никаква подготовка. „Играта със сайтовете ми е дълбоко непозната“, добави той по повод друга водена в момента битка в ДПС.

„Защо тези хора да са хора около Доган, а ние да не сме? Защо аз да не съм около Доган? Всички сме хора около Доган. Аз 20 години съм до него“, повтори Цонев.

„В обръщението на Доган аз не бях назован. Това, че не съм подкрепил негово решение, не значи че съм срещу Доган. Това, че оставам в екипа на Пеевски означава, че подкрепям неговото управление“, посочи депутатът.

„Бихме искали да дадем възможност на ДПС да се развие като голяма партия. „Няма връщане назад” звучи като „няма да се променяме”. Ще останем по-скоро малка, по-етническа партия, отколкото голяма, разтворена електорално партия, която да има голямо значение за страната”, каза още той.

„Всички политици имаме репутационни проблеми. Ако нямахме, политическият процес нямаше да е в криза”, заяви Цонев. Той отбеляза, че от 25 години е част от партията. "Винаги съм вярвал в това, че каузата на живота и делото на Доган е заедността, както и на всички нас, които го следваме", заключи той.

"Писмото до посланиците не е изпратено от Станислав Анастасов. Тимур Халилов никой не го познава в структурите, има дума, че това е така. Анастасов казва, че не е така. Ако тези хора искат да дискредитират екипа на Пеевски, може да го направят. Това е дума срещу дума. Анастасов каза колко хора са имали достъп до компютъра му. Той обясни как е станало", каза Цонев.

"Битката, която Пеевски поведе като ново начало, е срещу хората, които хората не искат. Това е част от неговата битка, от новото начало. Хайде сега да разграничим хората около господин Доган, от самия Доган. Ако те са забогатявали на негов гръб, нека хората да ги научат. Този кръг около него го въвежда в заблуждение.  Същото беше и с Иван Костов и СДС. Тогава му казах: "Не слушайте тези хора, които по-късно станаха Капитал". Не ни чу никой. Много мразя да се оказвам прав. Всичко приключи след 3-4 години. Понякога лидерите слушат определени хора, които не им говорят добре - русалките на Одисей", обясни Цонев.

"Пеевски не свиква централния съвет, защото това би означавало окончателно разцепление. Това ще зачеркне всичките постигнати до сега резултати. Всички политици имаме репутационни проблеми. Ако ги нямахме, нямаше целия процес да е в криза и да имаме такива резултати. Излизането му на политическия терен не е от вчера. Трето, това е избор на избирателите. Четвърто, това, което той направи не успяха да го направят други двама председатели", обясни Цонев.

"Призивите са: "Господин Доган, взимат ви партията. Вторият призив е вземат ни партията. Кой? Българчетата и помачетата. И оттам дойде моя израз. Аз ли съм българчето? Цонев бил българчето. Не е, не е това. Това се внушава на Доган, че българчетата и помачетата вземат партията. Това се внушава от хората около него. Винаги съм вярвал, че каузата на живота и делото на Доган е заедността. Етническата тема сега му я пробутват изкуствено. Те, достатъчно категорично ли го казах? Не може по този начин - българчетата и помачетата ни вземат партията, не може по този начин. Във форума "Аз подкрепям  Доган " прочетох неща, които модераторката не изтри, а изтри много постове, че нашите избиратели искат Доган и Пеевски заедно, защото са успешни", изказа се Цонев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай