Има ли ала-бала с машините за вота? Отговорът на Главчев

Дано ЦИК се съгласи с предложенията ни, ако ли не, ще останат съмненията, каза той

Има ли ала-бала с машините за вота? Отговорът на Главчев | StandartNews.com

Източник: Министерски съвет, архив

Информация за „ала-бала“ с машините нямам. Това са изрази, добили гражданственост за потенциална възможност за манипулация, но гарантирам, че не е правено на предишните избори. Това заяви от трибуната на парламента служебният премиер Димитър Главчев.

Дано ЦИК се съгласи с предложенията ни, ако ли не, ще останат съмненията, каза той.

Премиерът припомни, че кабинетът предложи на ЦИК допълнителни гаранции за прозрачността на изборите. Едно от предложенията, припомни Главчев на депутатите, е пломбите за запечатване на флаш паметите да се осигуряват от независим доставчик, различен от изпълнителя на обществената поръчка за машинното гласуване.

Хубаво е това да се следи от държавата, дали има достъп до флаш паметите, подчерта Димитър Главчев.

Той отговори, че служебното правителство планира да вземе необходимите мерки, които възпрепятстват опорочаването на вота. Ще бъде извършена проверка за конкретните примери, подчерта Главчев. Ще направим всичко, което е необходимо, за да направи изборите прозрачни, честни и свободни, а ако има съмнения, които могат да опорочат честността на вота, ще се действа безкомпромисно и светкавично.

Премиерът призова народните представители да подават сигнали и допълни, че е научил за тези 1200 регистрирани на един адрес в Стамболийски от медиите. По всеки един от сигналите ще бъде взето отношение, увери той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай