Христо Иванов подаде оставка! И това не е всичко

И обясни причините за решението си

Христо Иванов подаде оставка! И това не е всичко | StandartNews.com

Силен политически гръм в първия ден след изборите! 

Подавам оставка като председател на "Да, България". Декларирам, че няма да се кандидатирам за лидер на никаква партия. Декларирам също така, че няма да ставам депутат в следващото Народно събрание. Важно е, да направим всичко възможно да започнем на нова страница нов разговор с българските избиратели. Смятам, че те трябва да видят сериозно отношение към сигнала, който изпращам. 

Това коментира Христо Иванов. 

Оттук-нататък ще се посветя на семейството ми и на Да, България. Искам да ви уверя, че всичко, което мога да направя, за да си върна доверието на Да, България, ще го направя. Ще бъда активен с тях и сред тях. Оставам на терен, но в друго качество и по друг начин. Не се отказвам от нито една кауза, за които съм работил, обясни той.

Искам да се обърна към хората, които в неделя не излязоха да гласуват. Аз приемам тяхната присъда и смятам, че с днешния акт показвам, че искам тяхното извинение за всичко, с което съм ги разочаровал. Искам да благодаря и на хората, които излязоха да гласуват. Знам ,че това вероятно е било по-трудното решение за много от тях и аз ще продължа да работя за каузите, които сме очертали и споделяли. Благодаря на колегите от коалицията, на съмишлениците ни, коментира Иванов. 

"Особено след войната стана ясно, че България не може да си позволи да се носи по течението без реформаторски правителства, които не решават дълбоките проблеми като корупцията.

Не можахме за убедим избирателите си в правилността на този курс. Тази неспособност и неуспех да мобилизират обществена подкрепа вървеше с това, че бяхме представяни като службагонци и т.н.
Този резултат е причина аз да се отдръпва. Някои хора биха могли да намерят причина да продължат", обясни още решението си Иванов.

Той очерта тежка перспектива за страната. Но видя надежда в това, че половината от избирателите, които са оттеглили подкрепата си от ПП-ДБ, не са припознали друг политически субект.

"Не сме взимали решение по отношение на коалиционния формат, тази тема не е стояла пред нас. Разговорът, който трябва да бъде воден, е да се награди демократичната общност. Той ще бъде воден първо с ДСБ и ПП, но и с други партньори по основни тези как ще подходим по въпроса за формиране на властта. Този разговор ще изисква доста усилие и работа", обясни в отговор на репортерски въпроси Иванов. И се обърна към медиите: "Не търсете ревизия на коалиционния формат!"

"Този позиция е моя и на "Да, България", тя не ангажира никого и другите партии да си взимат своите решения", каза още Христо Иванов. Спомена, че е разговарял с лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов и лидерите на ПП, но те щели да си взимат решения сами.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай