Хиновски смрази всички. Каза съдбата на Мариците

Заговори за фалити

Хиновски смрази всички. Каза съдбата на Мариците | StandartNews.com

Пълно безумие е да няма извънредно заседание на НС, защото без приемането на решението за средствата по Плана за възстановяване, "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток" ще фалират през 2026 г. Цената на тока няма да има нищо общо със закриването им. Това каза за "Денят на живо" енергийният експерт Иван Хиновски.

Припомняме, че последното заседание на парламента приключи през нощта преди старта на предизборната кампания. То беше съпътствано от скандали във връзка със затварянето на въглищните централи и Плана за възстановяване и устойчивост.

"С пазарния ход на цените и липсата на средства за поддръжка на мините, рекултивацията и подготовка за ликвидация до 2038 г., България трябва да инвестира между 8 и 10 млрд. за възстановяването на мините според нормите на екологията. Нямаме тези средства, затова по ПВУ е предвидено създаване на държавно минно предприятие, което да получи 2 млрд., които гарантират работните места на голям брой служители", обясни Хиновски. 

Според него е редно на пазарен принцип, срещу бизнес план, мините да получат средства. "В рамките на ПВУ 2 млрд. ще се използват за преходния период, това са грантове-подарък. До 2 години, каквото и да правим, ще загубим мините и ТЕЦ "Марица изток". В момента те се поддържат да работят изкуствено. Ръстът на въглеродните квоти е толкова силен, че ще загубят конкурентноспособност. С ТЕЦ-вете цената на тока ще бъде по-висока, а с повече ВЕЦ-ове и газови централи, както и с регулиращи мощности, това може да се промени", посочи експертът. 

По думите му през 2033 г. се очаква изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй” да приключи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай