Греков: Земеделските ни земи не са атрактивни за купуване

Осигурени са заплатите на “Напоителни системи” до края на 2013 г.

Греков: Земеделските ни земи не са атрактивни за купуване | StandartNews.com

София. „Земеделските земи в България не са толкова атрактивни, че да бъдат изкупени масово от чуждестранни граждани". Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков в ефира на предаването „Събуди се" по Нова.

Комисията по външни работи разгледа мораториума за покупка на земеделски земи от чужденци и той беше отхвърлен", обясни министърът. Той припомни, че за повечето от страните от последната вълна на разширяване приетият краен срок за неговото действие е 31 декември 2013 г. Имало е възможност удължаването на този период да се договори по време на преговорите за присъединяване на България към ЕС, каза той.

Няма крайна опасност чужденците да завземат земята ни, защото тя не е уредрена и комасирана, изрази лично мнение земеделският министър. „Комасирането, като процес, е изпуснато много отдавна", уточни той. И обясни, че разделението на земята на парцели от 5 - 8 дка не представлява интерес за закупуване от чужди земеделски производители. Греков каза още, че много от собствениците вече имат дългосрочни договори с арендатори, до изтичането на които ще трябва да минат години.

Климатичните изменения и проблемите с напояването също допринасят за непривлекателността на българските имоти, стана ясно от Димитър Греков. „Виждате каква е ситуацията в много от земеделските страни, където има изградени хидромелиоративни съоръжения, а у нас има толкова много проблеми с напояването. Как да дойде земеделски производител от друга държава, когато не може да разчита на него. Наред с това нашата земеделска продукция е с висока себестойност", добави министърът. 

Министърът коментира и проблема в Напоителни системи". Той уточни, че това е дружество със 100% държавно участие и е изключително важно за страната ни. То осигурява спокойствие, стабилност, дори национална сигурност, добави още Греков.

Всички заплати на служителите на „Напоителни системи" са били преведени в петък, уточни министърът. И увери, че са осигурени средствата за изплащането им до края на 2013 г.

„През 2011 г. дружеството е претърпяло някаква метаморфоза. За съжаление от октомври месец същата година то е лишено от правото си да получава държавна субсидия. Опазването, не само на земеделските земи, а и от вредното въздействие на водите, е дело и задължение именно на това дружество. То не е получило нито стотинка от държавния бюджет и за съжаление се е източвало досега. Нямаме намерение нито да разформираме това дружество, нито да го унищожаваме", добави Греков.

„Това което направихме е в две направления. Първо – краткосрочно решаване на проблемите, за да могат хората да си получат заплатите. Второ – предложихме на Комисията по земеделие и храни промени, за да може това дружество да получава определена субсидия за извършената от него държавна работа. Необходимите 10 -15 млн. ще бъдат включени в бюджета за 2014 г.", отбеляза министърът в кабинета на Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай