Гореща социология: ДПС-Ново начало устремно нагоре

Това е единствената формация, която бележи възходяща тенденция от началото на кампанията, показват данни на „Галъп интернешънъл болкан“

Гореща социология: ДПС-Ново начало устремно нагоре | StandartNews.com

ДПС-Ново начало е единствената формация, която бележи възходяща тенденция от началото на кампанията, показват данни от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“. 

Сондажът е проведен между 28 септември и 6 октомври. От агенцията предупреждават, че сондажът не е прогноза за изборен резултат, а е моментна снимка за началото на октомври. 

Хората на Доган, които се явяват в изборите с листите на Алианс за права и свободи, са в застой – 8,3%. Според независими анализатори това означава, че ако възходящата тенденция на ДПС-Ново начало на Делян Пеевски се запази до изборния ден, те ще бъдат крайният победител в острата конкуренция с доганистите.

Към началото на октомври, според декларациите на респондентите, сигурността на гласуване за Народното събрание е 30,5%, като трябва да се има предвид неяснотата в изборните списъци, декларативността на нагласите и т.н. Условното очакване е за около 2 милиона гласове. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“.

От „Галъп“ посочват, че ГЕРБ-СДС запазва чувствителна преднина като първа политическа сила с 25,7% от гласовете. ПП-ДБ изпъква по-отчетливо пред „Възраждане“ - съответно 16,6% спрямо 15,4%. На този етап е трудно да се определи кой би завършил на второ и трето място, като не са изключени и изненадващи развития. БСП-Обединена левица биха имали 7,1%, а ИТН са с 6,3%. Според експертите всички тези формации на този етап от кампанията са в своеобразен „пакет“, но това може да се промени, доколкото, например, изпъкването на ДПС-Ново начало е вече видимо. С добри възможности са МЕЧ с 3,7%, а и „Величие“, които към началото на октомври са на нива 3,2%. „Синя България“ е на ниво от 1,1%. Останалите дялове се разпределят между формации с декларирана на този етап подкрепа под процент.

Очакваната избирателна активност според проучването е 30,5%, като социолозите заявяват, че трябва да се има предвид неяснотата в изборните списъци, декларативността на нагласите и т.н. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 1 ден

Браво. Аз лично ще гласувам за него. Не за друго, а защото ми писна всеки ден, от сутрин до вечер, всички да го нападат и да го определят за най-голямото зло в тая държава.. Цялото съществуване на пп и и подобни се гради на плюенето по този човек..

Откажи