Главчев посочи основните цели на срещата на ООН

Той отправи призив за обединение около сътрудничеството и решителните действия

Главчев посочи основните цели на срещата на ООН | StandartNews.com

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви днес в речта си по време на Срещата на върха за бъдещето, че подобни инициативи са от решаващо значение във време, когато се сблъскваме с редица проблеми, като например военните конфликти, климатичната криза и неравенството.

Срещата на върха за бъдещето се провежда днес и утре в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Главчев от Ню Йорк: Да осигурим добро бъдеще за следващите поколения

Главчев каза, че целта на Срещата на върха и Пакта за бъдещето е намирането на многостранни решения, които да приведат глобалните институции и формати в съответствие с днешните социални, политически и икономически реалности. Той добави, че очаква те да създадат по-безопасен, устойчив и по-справедлив свят, в който никой да бъде изоставен от международната общност.

Според него в основата на тези усилия е върховенството на закона, което е от съществено значение за спазване на международните норми, въдворяването на справедливост и за насърчаването на сътрудничеството.

Той отбелязва, че трябва да се вземат предвид технологиите, които бързо преобразяват нашите общества.

"Нашата цел е свободен и защитен цифров свят с универсален достъп до интернет. Стремим се към ориентирано към човека, основано на правата цифрово бъдеще, което използва изкуствения интелект за постигане и гарантиране на информационния интегритет", подчерта служебният премиер.

"Трябва да включим възгледите и интересите на младежта и бъдещите поколения към нашите политики, като активно се вслушваме в младите хора", заяви още той. 

В речта си той се обяви за значителна трансформация на глобалното управление.

"Трябва да модернизираме организацията на ООН, да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21-и век. Това включва реформиране на Съвета за сигурност чрез добавяне на допълнителни места за постоянни и непостоянни членове",обърна внимание Димитър Главчев.

Той изтъкна, че България остава твърдо отдадена на ангажимента си за ефективна, многостранна система и че страната ни е посветена на насърчаването на международното сътрудничество.

В края на речта си служебният премиер отправи призив за обединение около сътрудничеството и решителните действия.

"Нека не разочароваме младите и бъдещите поколения", заключи Главчев.

Срещата на върха за бъдещето има за цел преодоляване на предизвикателствата и пропуските в глобалното управление и съживяване на многостранната система с ООН в нейната основа. По-рано днес бе приет и Пактът за бъдещето.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай