Гергана Паси отсече! Ето кои номинации за еврокомисар ще са успешни

Досега не е имало такъв случай - седем кандидати за еврокомисар и служебен премиер да избира

Гергана Паси отсече! Ето кои номинации за еврокомисар ще са успешни | StandartNews.com

Източник: бТВ

Българският еврокомисар "безусловно" ще бъде дама, независимо че страната ни ще предложи на Европейската комисия двама кандидати - мъж и жена. Това обяви пред бТВ бившата министърка по европейските въпроси Гергана Паси.

Досега не е имало такъв случай - седем кандидати за еврокомисар и служебен премиер да избира, отбеляза Паси.

Тази процедура е за пред публиката, има за цел да даде и подсили легитимността на служебното правителство да предложи новия български еврокомисар за пет години, коментира тя искането на Министерския съвет партиите в парламента да издигнат номинации.

Повечето държави имат установен профил и съобразно с него правят заявки в кои сфери искат да видят активен своя еврокомисар. В България подходът е обратен, но и ние ще получим ресор съобразно човека, когото предложим, обясни Паси.

Паси беше категорична, че ще получим ресор на база личността, която излъчим. "Вече се появяват гласове, че Урсула фон дер Лайен е готова да преговаря и да добавя към ресорите, включително да променя ресори с по-апетитни, ако държавната членка предложи жена кандидат", заяви тя.

Тя коментира и евентуалния ресор на страната ни, за който се заговори вчера - регионална политика. "Безусловно е добър ресор. Той е ресор, който лесно може да бъде разказан на българските граждани. България е една от държавите, които разчитаха на тази политика", посочи Гергана Паси.

Служебният премиер Димитър Главчев и днес продължава разговорите си с издигнатите от парламентарните групи за поста на български еврокомисар, предава БНР.

Главчев поиска кандидатури от парламентарните формации, за да може служебното правителство да избере и изпрати в петък официалните две номинации на страната ни до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателят на ЕК очаква от България две кандидатури за еврокомисар, за да избере, като едната трябва да е на мъж, втората - на жена.

От вчера стана ясно, че ПП-ДБ издигат за поста Юлиян Попов - бивш министър на околната среда и водите от кабинета на "Денков", като от коалицията посочват, че чрез него България трябва да получи стратегическия ресор енергетика, след като страната ни е успяла да се освободи от енергийната зависимост от Русия.

"Възраждане" номинира икономиста Виктор Папазов, който е харвардски възпитаник, създател на Фондовата борса през 90-те години, бил е и зам.-председател на Централния депозитар.

Изпълнителното бюро на БСП  реши да издигне двама кандидати за еврокомисар на България - мъж и жена. Номинирани са депутатът Драгомир Стойнев и ако България получи ресор енергетика - Цветелина Пенкова.

До момента Главчев проведе разговори с предложената от ГЕРБ-СДС за български еврокомисар Екатерина Захариева - депутат и бивш външен министър, с Искра Михайлова - депутат от ДПС и бивш евродепутат, и с Велислава Петрова, издигната от партия "Има такъв народ", която е била заместник-министър на външните работи и настоящ главен програмен директор на "Международния център за бъдещите поколения" в Брюксел.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мъка, мъкааа
преди 2 седмици

И тая лейка ли дава акъл? Що не си гледа части?

Откажи