ГЕРБ и ДПС с голяма инициатива за минните райони у нас

Държавно дружество ще използва 500 млн. лв. за култивиране на терените на мини

ГЕРБ и ДПС с голяма инициатива за минните райони у нас | StandartNews.com

Източник: БТА

В Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) ще бъдат заделени 500 млн. лв. за рекултивация на терените на мините, които ще бъдат дадени на дружество. То ще е изцяло държавна собственост и ще бъде създадено специално за тази цел. Това съобщи на брифинг в парламента председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Народното събрание днес трябва да обсъди доклад за промени в НПВУ, а текстове от него са били уточнени на среща с представители на синдикатите.

По думите на Добрев новоучреденото дружество ще финансира самите мини, концесионерите, за да възстановят и рекултивират терените. След като те бъдат възстановени, тяхната собственост ще бъде прехвърлена на това дружество, което ще управлява европейските средства за възстановяване и рекултивация.

До 30 септември т.г. Министерският съвет трябва да направи предложение за предоговаряне по Плана по смисъла на европейски регламент, както и договаряне на нашето предложение по глава REPowerEU (плана на ЕС за ускоряване на прехода към чиста енергия - бел. ред.), обясни служебният енергиен министър Владимир Малинов. Това предложение ще бъде включено в нашите преговорни позиции, уточни той. Очакванията са процесът да приключи в рамките на тази година и финансовият ресурс да бъде осигурен през НПВУ.

Новоучреденото дружество ще бъде 100% държавна собственост, едноличен представител на държавата ще бъде министърът на енергетиката, разясни Малинов. Но, по думите му, с цел осигуряване на прозрачност при изразходването на финансовия ресурс в органите на управление ще има представители на синдикатите. И след приключване на рекултивацията дружеството ще остане 100% държавно, както и неговото бъдеще да може да бъде решено само от Народното събрание.

Какво ще стане със самите терени, след като държавното дружество стане техен пълноправен собственик, щяло да се мисли на по-късен етап.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Елена Лагадинова
преди 5 часа

Щом има келепир има и инициатива. Как само ще откраднат тези милиарди. Затова е натискането. На тия политически креатури изобщо не им пука нито за народа, нито за страната. Те са там само и единствено ДА КРАДАТ.

Откажи
Елена Лагадинова
преди 5 часа

Щом има келепир има и инициатива. Как само ще откраднат тези милиарди. Затова е натискането. На тия политически креатури изобщо не им пука нито за народа, нито за страната. Те са там само и единствено ДА КРАДАТ.

Откажи
Светеца
преди 4 часа

Значи викате чужда фирма да търси злато примерно. Тя замърсява след проучване и добив околната среда и на вместо тя да възстановява щетите държавата ще плаща и то с евро пари за възстановяване на терена! Това е пълен Абсурд - грабеж. Веднъж ще ни изнасят златото замяна ще си оставят боклуците държавата ще получава както е до сега от 0.5% от добива му до 1,5%най много и то ако фирмата износител на злато реши да отбележи, че е на печалба от няколо тона злато за годината. 2.След като изчезна цял един хълм както е до Кърджали - Ада тепе. Държавата ще трябва със свои средства да възстановява изчезналия хълм.

Откажи