Гайтански засипвал приятеля си Доган с щедри скъпи подаръци

Яхтата и блиндираната лимузина бяха открити от разследващите дни след като Доган напусна помпозната си лятна

Гайтански засипвал приятеля си Доган с щедри скъпи подаръци | StandartNews.com

Отлежаващият в ареста за кредита грабеж от държавната Българска банка за развитие (ББР) в размер на 150 млн. лв. бизнесмен със сенчеста закваска Румен Гайтански-Вълка е правил царски подаръци за рождените дни на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, пише „Уикенд”.

Сред луксозните дарове, поднесени на Доган от Вълка, са откритите и иззети от разследващите малка риболовна яхта и луксозен брониран автомобил „Мерцедес“.

Яхтата и блиндираната лимузина бяха открити от разследващите дни след като Доган напусна помпозната си лятна резиденция в природен парк „Росенец“ край Бургас, обитавана от него през последното десетилетие.

И автомобилът, и яхтата се водят собственост на дружеството „Грийн Партнърс“, което е част от бизнес орбитата на Румен Гайтански.

Функционери на ДПС разказаха, че иззетите луксозни „мъжки играчки“ са подарени на Ахмед Доган от Румен Вълка на последните два рождени дни на Сокола, отбелязани в тесен кръг. Доган празнува личния си празник на 29 март, като тази пролет отбеляза своя 70-годишен юбилей.

За юбилея на Ахмед Доган почетният председател на ДПС бил зарадван от Гайтански с блиндирана лимузина „Мерцедес“ на стойност 1,5 млн. лв., а запознати твърдят, че Сокола сам избрал подаръка си, тъй като желаел да разполага със същия модел луксозна и сигурна лимузина, която превозва президента Румен Радев.

Блиндираният автомобил тежи рекордните 4,3 тона и е проектиран да издържи на взрив от 13 кг експлозив.

Бронировката на лимузината е 2 тона, а всяка една от четирите врати тежи по 120 кг. и е с прозорци с 10-сантиметрова плътност, които издържат дори на атака с гранатомет.

Мерцедесът на Доган харчи 40 литра гориво на всеки 100 километра пробег, а гумите му се сменят на всеки 10 000 изминати километри. Цената на всяка една от гумите е 25 000 лева.

Запознати твърдят, че Ахмед Доган ползвал лимузината, само за да се придвижва от летните сараи в парк „Росенец“ до зимната си резиденция в „Бояна“, тъй като се опасявал, че може да стане жертва на пътнотранспортно произшествие и настоявал да ползва възможно най-сигурен автомобил.

„Блиндираният „Мерцедес“ е последния скъп подарък от Румен Вълка за Доган. На предния рожден ден на Агата Гайтански го зарадва с малка луксозна яхта. Лодката струва около 1 милион евро и се ползваше от Доган само за риболов в бургаските заливи.

Доган преди години си изкара сертификат за капитан и понякога сам си кара моторницата.

Иначе през годините Румен Вълка е дарил 3 яхти на Доган, като най-голямата от тях беше пусната по вода в Гърция преди около 2 години. Лодката, на която усилено се търси купувач, беше подарена на Агата от Гайтански преди много време и с нея почетният председател на ДПС ходеше до Турция.

Заради крайно влошените си отношения с режима на Ердоган в южната ни съседка обаче Ахмед Доган отдавна не е стъпвал в Турция и сам върна яхтата на Румен Вълка, тъй като заради огромните си габарити тя не може да бъде закотвена на частното му пристанище в резиденцията в „Росенец“, разказва пред „Уикенд“ функционер на ДПС.

Обвързаността между Румен Гайтански – Вълка и Ахмед Доган, за която се мълвеше от години, но без доказателства, лъсна след ареста на митичния бос на боклука в рамките на разследване по дело за невърнат кредит в размер на 150 млн. лв., взет през 2019 г. от Българската банка за развитие (ББР).

Държавният кредит беше отпуснат от тогавашния шеф на ББР Стоян Мавродиев на свързаното с Румен Вълка дружество „Роудуей кънстръкшан“ за покупката на „Пътстройинженеринг“ – малка строителна компания, базирана в кърджалийското село Груево.

Предишният собственик на „Пътстройинженеринг“ е дружеството „Био майнинг“ – компания, която също е собственост на Румен Гайтански. Дни след като милионите са усвоени, те изтичат от сметката на фирмата – получател в различни посоки.

Около 30 млн. лв. отиват към ТЕЦ Варна за погасяване на дълг към „Д Банк“, ръководена от друг приближен до Ахмед Доган баровец – Фуат Гювен. До този момент обаче

Доган все още не е разпитан за кредита-грабеж въпреки постъпилите данни, че и той се е облагодетелствал с част от милионите на данъкоплатците.

Същевременно лежащият в ареста Румен Вълка се ожали в писмо до медиите, че е държан неправомерно в тъмница, макар да нямало доказателства за негови посещения в сградата на държавната Българска банка за развитие с бившия й директор Стоян Мавродиев. Той пък все още се издирва, като според запознати се укрива в Дубай.

Упорито се мълви, че Мавродиев е приел да стане защитен свидетел на прокуратурата и че в неофициални засега разговори с представители на държавното обвинение разказал, че не искал да участва в схемата за 150 милиона лева, но бил заплашен с убийство, ако не придвижи кредита.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Веселин
преди 2 дни

На никого ли не му идва наум, че Гайтански е просто фиктивен собственик, а настоящият е Доган и че не става въпрос за подаръци, а за лични покупки на Ахмет зад името на Вълка?!...

Откажи