Фон дер Лайен отсече! Голяма новост за Европа

Тя е свързана с новите еврокомисари

Фон дер Лайен отсече! Голяма новост за Европа | StandartNews.com

Очертава се доста различна политическа ситуация в ЕК.

В следващата Европейска комисия се очаква да има поне 10 жени, посочи днес председателят на институцията Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел, предава БТА.

Бройката на жените достигна двуцифрено число, каза тя.

Фон дер Лайен добави, че в началото на процеса по подбора на еврокомисари се е очертавала възможност жените в новия екип да бъдат едва четири. Председателят на ЕК изрази разбиране, че невинаги е лесно да се намерят достатъчно подготвени кандидати.

Еврокомисарите трябва да бъдат компетентни - това е най-важното изискване, каза Фон дер Лайен. По нейните думи затова е необходимо кандидатите да са били премиери, министри, зам.-министри, високопоставени дипломати или висши служители на институциите на ЕС.

Половината от гражданите на ЕС са жени, затова целим постигането на полово равенство в новата комисия, където е осигурена равнопоставеност по географски принцип и по политическа принадлежност, допълни председателят на ЕК. Фон дер Лайен уточни, че все още не е разговаряла с всички, предложени за еврокомисари.

Очаква се след седмица председателят на ЕК да представи предложението за структурата и състава на новата комисия на закрита среща с ръководството на Европейския парламент. През октомври се предвижда предложените за еврокомисари да преминат изпит пред ЕП и след това съставът на комисията да бъде гласуван от евродепутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН
преди 1 седмица

ТАЗИ ФЛЬОРЦА ЛАЕН СЕ ВЗЕ МНОГО НАСЕРИОЗНО И НАПРАВИ ГОЛЕМИ ПОРАЗИИ В ЕВРОПА

Откажи
Михаил
преди 1 седмица

Урсула и Баце Тиквата са си стари приятели. Срещата за определяне на новия еврокомисар ще се проведе в Новия сараи в компанията на Урсула, Баце, Делян Фатика и Доган Турския!

Откажи
Ахмед Фатиков Пеевски
преди 1 седмица

Урсула и Бойко си разменят кюлчета.

Откажи
лъчо
преди 1 седмица

Пълен абсурд да определят броя на жените в ЕК Нали всички претендират за равенство на половете и за множество на половете тогава Би трябвало единственият критерии да бъде компетентността В противен случай след някоя година ще трябва за всичките 15-20 пола да се подсигурят по еднакъв брой бройки и тогава ще трябва изобщо да отпадне критерия компетентност Но какво да се прави женската усра лайнер толкова си може

Откажи
Пут комахвани
преди 1 седмица

Защо да ви чета тъпата статия, като ми изскочиха 50 реклами докато ви прочета тъпнята

Откажи