Фейк журналистика ала Прокопиев

Кръкът "Капитал" се опитва с фалшиви новини да спре Новото начало

Фейк журналистика ала Прокопиев | StandartNews.com

„Клеветата е последното убежище на безсилието“, казваше приживе френският писател и дългогодишен председател на Академията „Гонкур“ Ерве Базен. Българската реалност е безспорно потвърждение за думите му. Най-прясното доказателство са покъртителните опити на кръга „Капитал“ и неговия ръководител Иво Прокопиев да се опита да спре „Новото начало“, стартирано от председателя на ДПС Делян Пеевски. Като го засипе – заради безсилието си да направи друго, с клевети и манипулации от изданията и „мейнстрийма“ си, както разградският бизнесмен с нездрави апетити в политиката, медиите и НПО сектора обича да нарича работещите за него на повикване журналисти.

Така се стига до истински „шедьоври“ в жанра като най-новото творение на фейк журналистиката ала Прокопиев - „Ще играе ли ДПС-Ново начало на изборите с „мутрите от 90-те?“. Безспорна перла в короната на машината за манипулации, изградена от него около флагмана на кръга му – изданието „Капитал“, която е напълно достойна да заеме почетно място във всеки учебник за дезинформация.

Идеята на статията, както се вижда и от самото заглавие, е да изкара, че коалицията на Пеевски ДПС-Ново начало ще разчита на предсрочните избори на 27 октомври на купен вот, като за целта щяла да ползва „мрежата на бившия наркобос“ Таки. И тъй като няма никакви реални данни и доказателства, които да подплатят не само тази невероятна теза в цялост, но и отделните части от нея, авторът – една от най-старите перодръжки на кръга „Капитал“ Йово Николов, кара на внушения, манипулации и откровени лъжи. Навързвайки ги по начин, който би докарал главоболие на всеки преподавател по логика.

За основа използва списък, разпространяван в социалните мрежи от организацията „Български елфи“, с предполагаеми „търговци на гласове“, чиято достоверност е повече от съмнителна и недоказана към този момент от никого.

Организацията е напълно анонимна и е абсолютно неясно е от кого се състои, но въпреки това Николов я изкарва последна инстанция на истината.

Списъкът е съставен само от прякори, но авторът прилепва към тях имена, твърдейки, че са свързани с въпросния Таки. На какво отгоре, не става ясно.

А каква е връзката им с Пеевски? Такава няма. И липсата й е толкова очевидна, че се налага Николов да прибегне до невероятни словесни плонжове, за да прикрие тази липса. И до още по-невероятни източници като депутата от ПП-ДБ и кандидат за такъв Ивайло Мирчев, който от своя страна цитира… списъка на „БГ елфите“. Или иначе казано, статията е написана на гьобелсовия принцип „лъжа+лъжа+лъжа е равна на истина“. Само че не е.

А каква всъщност е истината? Че ДПС-Ново начало е във възход, както с половин уста се налага дори на приближени до кръга „Капитал“ социологически агенции да го признаят. И формацията нито ще разчита на купен вот, нито би имала нужда да го прави, защото обществото ни отдавна иска именно това, което Делян Пеевски вече приведе в действие и обещава да продължи – помитане на задкулисието у нас и изваждане на светло на престъпленията и мрежите му. Именно това стои и зад възходящия тренд на доверие към ДПС-Ново начало, който бе отчетен дори в последното социологическо проучване, публикувано във вторник от „Маркет линкс“. Агенция, иначе позната именно с обвързаността си с Прокопиев.  

Тук е моментът всъщност да уточним, че през 90-те години на миналия век, към които Йово Николов препраща още в заглавието, основната мишена на фейк „разследването“ му – председателят на ДПС Делян Пеевски, е бил още на учебната скамейка. За разлика както от автора на статията, така и от издателя му – Иво Прокопиев. Последният именно във въпросните тъмни времена на мутри и престъпна приватизация беше превърнат за една нощ от обикновен „млад дихател“ в журналистиката в мултимилионер и проектант и създател на цяла поредица политически проекти. 

Като такъв впрочем със сигурност е пределно наясно с купуването на гласове, както лъсна от скандалния запис от заседанието на един от партийните му проекти – ПП (в чийто листи на този вот е Джипо Джипов - синът на един от основните бизнес ортаци на Прокопиев през 90-те – лидерът на кръга „Агнешки главички“ Никола Николов). В записа съпредседателят на партията Кирил Петков обясняваше, че за изборите им трябва „кеш в торби“, а другият съпредседател – Асен Василев му суфлираше успокоително, че „неофициален кеш“ имат.

Ако си мислите, че ще намерите материал за това на страниците на „Капитал“ сте в дълбока заблуда. В изданието, въпреки разразилия се при публикуването на записа скандал, няма и думичка за „кеша в торби“ на ПП и за какво го използва. За „разследване“, още по-малко на любимата перодръжка на Прокопиев – Йово Николов, да не говорим. Последният може и да се изкарва „разследващ“ журналист, но историята му ясно показва, че има безпределно висок праг на търпимост към беззаконията. Особено, когато са дело на издателя му или на някой от останалите ортаци в кръга „Капитал“. 

И няма и как да е иначе, тъй като самият Николов е горд собственик на незаконен палат за милиони, построен в съседство на също толкова незаконния палат на Прокопиев в защитената местност „Буджака“ край Созопол. Всичко това ясно показва, че моралът им е точно толкова истински, колкото и фейк журналистиката им. 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай