Една от двете ще е еврокомисар

Главчев дава до часове българската номинация за Европейската комисия

Една от двете ще е еврокомисар | StandartNews.com

Главчев дава до часове българската номинация за Европейската комисия

Екатерина Захариема и Искра Михайлова са с най-големи шансове за ресор "Регионална политика"

Часове преди изтичането на последния срок за България да номинира еврокомисар в новата ЕК, интригата с името се запазва, но в шортлистата с най-голяма тежест са две жени, които само няколко метра ги делят от столовете им в националния парламент - Екатерина Захариева от ГЕРБ и Искра Михайлова от ДПС.

Изказването на лидера Борисов, че ГЕРБ трябва да има предимство в избора като първа политическа сила избутва напред Екатерина Захариева, но предложеният на България ресор "Регионална политика" предполага преимущество за Искра Михайлова като дългогодишен председател на едноименната комисия в Европейския парламент и зам. председател на тази, в Народното събрание.      

По условие, окончателното решение на премиера Димитър Главчев ще включва две имена - на мъж и жена, поискани от Фон дер Лайен. Но тъй като почти всички държави вече са внесли предложенията си и са предпочели номинации от мъжки пол, очакванията са, че както винаги досега (с Меглена Кунева, Румяна Желева, Кристалина Георгиева, Мария Габриел и Илиана Иванова), за България ще бъде спазена традицията - дама да е родният еврокомисар. Предстои да видим дали тази дама отново ще е от ЕНП.

Дългото отлагане на българското име не беше изненада заради политическата криза и драмите около втория служебен кабинет. 

  • Отказът на Илиана Иванова

от втори мандат допълнително усложни процеса и остави малко време да се маневрира. Неподготвени се оказаха и партиите за ресора, който ще има България - Регионална политика. Предварителните очаквания бяха за сектор Енергетика.

Новото решение на ЕК означава, че българският еврокомисар ще отговаря за политиката на сближаване и подкрепата за регионите, бюджетът за която представлява около 1/3 от общия на Съюза. 

За всички е ясно, че България, раздрусана от политическа криза, има силно ограничено поле за действие в процеса. След като Брюксел отхвърли искането ни за удължаване на срока за номинации, на Главчев му останаха броени дни, за да вземе решението. Още повече, че искането на ПП-ДБ кандидатът да бъде одобрен от парламента, се оказа просто част от предизборната надпревара, защото няма нито време, нито желание за заседание в НС.
 
7 са кандидатите, които се пробват да се впишат в предварително зададения от Брюксел профил. 

Първата кандидатура дойде от най-голямата политическа партия в ЕНП - ГЕРБ. След месеци усилени слухове, че това може да бъде евродепутатката Ева Майдел, чийто профил е близък до портфолиото на Илиана Иванова, след завъртането на името на евродепутата Андрей Новаков, в надпреварата се включи Екатерина Захариева. 

  • Това е вторият път, когато Захариева ще се бори 

след като преди 5 години беше резервният вариант, които не сработи, защото  Мария Габриел зае поста. 

Захариева е народен представител от ГЕРБ/СДС, с богата партийна биография. Била е вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи в правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" от 2017 до 2021 г. Преди това е министър на правосъдието след оставката на Христо Иванов в края на 2015-а.  Беше началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев и вицепремиер в неговите служебни кабинети. По актуалния ресор беше зам.-министър на регионалното развитие, когато титуляр бе Плевнелиев. 

Не по-малка е 

  • професионалната кариера на Искра Михайлова

която Делян Пеевски издигна от името на ДПС. Заместник-министър на регионалното развитие, министър на околната среда и водите. Два изключително успешни мандата като евродепутат от Обнови Европа/ДПС, в които като председател, а после и като зам.-председател на комисията по Регионална политика тя се приема като изключително уважаван политик и експерт в Брюксел. Доказателство за това е и досегашната й позиция като заместник-председател на групата на Обнови Европа, както и поканата именно тя да представи приоритетите на коалицията по време на тържествената вечер, в която бяха обявени резултатите от европейските избори през юни. В националния парламент тя е заместник-председател на ПГ на ДПС, зам.-председател на Регионалната комисия, автор на голяма част от стратегиите на партията за ново начало в развитие на страната и регионите с акцент върху подобряването на живота на хората и средата за бизнес.  

За номинацията на мъж от България спорят двама - от ПП-ДБ и БСП. Юлиян Попов е името, което посочи на Главчев бившият премиер Николай Денков. Той обаче има експертиза в две други области - в енергетиката и екологията, където бе министър в две правителства. Може би затова ПП-ДБ продължава да настоява България да получи ресор "Енергетика". 

В последния момент БСП смениха името на Сергей Станишев с Драгомир Стойнев, който като министър на икономиката и енергетиката има широкоспектърен опит. Вместо бившият лидер на ПЕС в женската надпревара се включва една от най-приближените му - Цветелина Пенкова, която обаче също стискаше палци за енергийния ресор.

Останалите две формации "Възраждане" и ИТН  засега остават в надпреварата. Това е известният финансист от прехода, създател на Фондовата борса - Виктор Папазов и Велислава Петрова, директор на Международния център за бъдещи поколения в Брюксел.

  • Какво следва

След подаването на двете кандидатури от правителството, председателката на ЕК ще обяви имената на посочените от нея еврокомисари на 11 септември, след това следва те да бъдат изслушани и гласувани в Европейския парламент. Изслушванията се очаква да започнат в края на септември, а гласуването - до ноември, но ако някои от кандидатите не успеят да се представят добре пред Европейския парламент, има вероятност Комисията да встъпи в длъжност по-късно.
В новата Европейска комисия на фон дер Лайен ще има само изпълнителни заместник-председатели, а не както и до сега и заместник-председатели. Ще има и няколко нови ресора - еврокомисар по отбраната, за Средиземноморието, по разширяването, по океаните и риболова и за жилищната политика.
Номинираните в Европа.
Освен България още 

  • 4 държави не са дали своите кандидати 

Урсула фон дер Лайен вече започна срещи с лидери на страни-членки в рамките на преговорите за състава на следващата Еврокомисия. В Брюксел тя се срещна с румънския премиер Марчел Чолаку. Веднага след разговорите Букурещ обяви, че номинира евродепутата Виктор Негреску.
Преди това Урсула фон дер Лайен имаше среща и с чешкия министър-председател Петер Фиала. 
По-малко от 10 държави-членки са посочили жена за позицията еврокомисар от 20-те държави, направили вече номинации.
Познатите лица като номинации са едва няколко - Марош Шефчович от Словакия, Валдис Домбровскис от Латвия, Тиери Бретон от Франция и Оливер Вархей от Унгария. 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай