Двойна радост за земеделците. Получават над 200 милиона

Стратегическият план бе одобрен, ще има и директно подпомагане

Двойна радост за земеделците. Получават над 200 милиона | StandartNews.com

Двойна радост за земеделците дойде днес от Брюксел. Европейската комисия без абсолютно никакви забележки съгласува Стратегическия план за развитието на земеделието в България. Чисто номинално това води до над 90 млн. евро за българското земеделие, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов пред журналисти в Брюксел.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма новина от Брюксел за земеделците

Парите ще стигнат до българските земеделци през инвестиционни схеми за подпомагане, което ще ни позволи да увеличим бюджети както на текущи приеми, така и да отворим нови приеми по различните схеми и подмерки, обясни министър Тахов.

Тези над 90 млн евро са от Европейския фонд за развитие на селските райони. Това е добра новина - над 200 млн лева тръгват към българското земеделие.

Тахов съобщи и още една добра новина. Земеделците ще имат и директно подпомагане от Европа заради природните катаклизми тази година.

Днес имаме увереността, че след направен анализ от наша страна, на база на пораженията, които бяха нанесени от екстремните климатични условия, а именно - пожарите, сушата, ние поискахме през август отваряне на т.нар. селскостопански кризисен резерв. Направихме много сериозен анализ за загубата на ликвидност на нашите земеделски производители. И днес получихме уверения, че по този механизъм към нашата държава ще тръгнат над 11 млн евро, което върви с 200% национално съфинансиране, като тук говорим за финансиране за над 60 млн лева, добави министър Тахов.

Анализите сочат, че само за първите 6 месеца на 2024 г. в България са внесени над 2,6 млн тона яйца, което е пет пъти повече от същия период на миналата година.

Говорим за внос от Украйна, поясни министърът. Те са внесени на занижени цени, което води до голямо напрежение в сектор "Птицевъдство", обясни той.

Имах няколко срещи с браншовата организация на птицевъдите в България, добави министърът.

Този внос доведе до фалити на наши птицеферми. Това е причината да поискаме от ЕК ограничаване на вноса от Украйна, обясни Тахов.

ЕК по наше искане удари т.нар. спирачка, но това не оказа необходимия ефект. Затова вече искаме временно спиране на вноса, докато регулираме пазара в страната, добави министърът.

За колко време ще реши комисията на база данни, които сме дали ние, които сме придобили както от бранша, така и от производствените карти, които имаме в министерството, обясни той.

Предстои комисията да извърши проверка по тези данни чисто нормативно, обясни Тахов и добави, че не може да се ангажира в какви срокове ЕК ще вземе решение.

Към момента Румъния също настява за такава мярка, но тепърва предстои точката да бъде докладвана, тази вечер се очаква да работим доста до късно, нека видим как ще протече дебатът, добави министърът.

Ние всички сме твърдо за подкрепа на народа на Украйна, но тук има една тънка линия - по никакъв начин това не бива да коства разходи и фалити на нашите производители. Страната ни, както и ЕК, трябва да намери онази пресечна точка, при която да бъдат защитени правата на земеделските ни производители и същевременно да се оказва необходимата помощ. Твърдо сме да се оказва помощ на Украйна, изтъкна министърът.

Той обясни още, че Италия, например, иска забрана за вноса на ориз, който в немалка част също идва от Украйна и Молдова. Германия пък иска ограничаване на вноса на препарати за защита. Всяка една държава следи за нормалното протичане на тези бизнес процеси, които да донесат тази принадена стойност в сектора, която очаква всеки земеделски производител, заключи министър Георги Тахов.

 


    

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
OmeX
преди 6 часа

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro

Откажи