Денков забъркал скандала с БГ посланика в Украйна. Разкритието

Скандалът вреди на двустранните ни отношения с Украйна

Денков забъркал скандала с БГ посланика в Украйна. Разкритието | StandartNews.com

Източник: бТВ

Издигнатият за посланик на България в Украйна Петър Танев (на кадъра горе) отрече да има някаква руска връзка, заради която да е провалено назначението му. Той разказа в интервю за бТВ, че е бил предложен за позицията от бившия външен министър Мария Габриел, като всички съгласувателни процедури били изпълнени и решението стигнало до Министерския съвет.

"Тогава имаше пакет от общо 6 нови посланици. Госпожа Габриел ми каза, че Николай Денков (по това време премиер - бел.ред.) не е подписал само моето предложение", разкри Танев, като уточни, че още през май 2023 г. е дошло предложението да заеме поста, а през октомври процедурата е била задвижена официално.

Името на Танев за посланик изскочи след скандал спор между политиците, президента Румен Радев и Министерски съвет за искането за назначаване на Николай Ненчев за представляващ България в Украйна. Според президента "настойчиво" му е предлаган Ненчев за посланик в Киев, но той не се е съгласил. Тогава бившият външен министър Мария Габриел е предложила Петър Танев. Преди това той е бил извънреден и пълномощен посланик в Дамаск.

"Скандалът вреди на двустранните ни отношения с Украйна, казусът се следи много внимателно, включително от неприятелски държави като Руската федерация", категоричен бе Танев.

Той обясни и откъде идват обвиненията срещу него за руска връзка. Дипломатът е бил женен за руска гражданка, с която е разведен от 15 години. Един от синовете му, който носи неговото име, пък има активна политическа позиция и се представял като наполовина българин и руснак.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Габи
преди 1 месец

Президента мислили, че той има необходимите качества за поста който заема?Като нация и народ трябва да се срамуваме, че сме имали министър председател като мрънкалото Денков и доказания лъжец Киро. Кой наруши конституцията и направи минисър просто Киро?Живков не успя да ни направи 16 република, но сега друг има желание да станем първа на Русия.

Откажи