Асен Василев очаква реакция от Европа на обидите от Скопие

Има писмено споразумение, то трябва да се изпълнява, заяви съпредседателят на ПП

Асен Василев очаква реакция от Европа на обидите от Скопие | StandartNews.com

Източник: БТА

Трябва да има реакция от България и от Европа, коментира пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев във връзка с думите на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

"Смятам, че думите са обидни и непремерени, и македонските политици трябва да разберат едно – ако искат да бъдат членове на Европейския съюз, трябва да спазват писмените споразумения", каза Василев.

Той посочи, че има писмено споразумение между Европейски съюз (ЕС), България и РСМ, което защитава българските интереси, с което от РСМ са се съгласили и те трябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влязат в ЕС. Всякакви други емоционални изблици няма да помогнат под никаква форма, смята Василев.

Според мен трябва да има реакция от страна на България, която да напомни точно това - има писмено споразумение, то трябва да се изпълнява, заяви съпредседателят на ПП.

Европа трябва да излезе с реакция и всъщност нашето външно министерство трябва да работи с Европа, каза още той. "Знаете колко много ни "плюха" за това споразумение, което направихме, но, всъщност, това вече не е проблем между България и Република Северна Македония, а между Република Северна Македония и Европа, и българските интереси се защитават и от Европа, и това е, което македонците трябва да разберат", каза Асен Василев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай