Андреева: Болниците са големи длъжници

Андреева: Болниците са големи длъжници | StandartNews.com

София. „Наследих болници, които имат дългове за 320 млн. лева. В това число не влизат ведомствените болници- МВР болница, ВМА, Транспортна болница. С тях дълговете възлизат на над половин милиард лева". Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод тежкото финансово състояние на болниците в страната. „Нашата идея е всяка една болница да представи оздравителен план за своето спасение. Ние имаме не лоши закони. Просто те не се спазват", обясни тя.

Андреева напомни, че проблемите в здравеопазването са натрупвани с години и не могат да се решат с лека ръка. „За последните 4 години, дали заради честите смени на министрите или заради некомпетентност, не е правено нищо в здравеопазването. Това води до разруха", категорична бе тя.

По повод назначенията в здравната система и отстраняването на дългогодишни служители в болниците, министърът на здравеопазването увери, че няма политическа чистка в системата. „За разлика от ГЕРБ ние подбираме кадрите по техните способности и професионализъм, категорична беше тя. ГЕРБ са подбирали своите назначения по партийна линия", допълни още Андреева. И уточни, че е попаднала на папки с логото на ГЕРБ, в които има препоръки за конкретни хора и тяхното назначаване в отделни звена на здравеопазването. „За да се назначат хората на ГЕРБ са уволнявани професионалисти. Това е политическа чистка", обяви тя.

„Румяна Тодорова е в тежка ситуация, защото работи с бюджет, който не е направила тя. Заедно с НЗОК готвим оздравителни планове, защото държавата няма право да изплаща пари на търговски дружества, каквито са болниците". Така Андреева коментира сложната ситуация с бюджета на НЗОК.

„Ще настоявам за много пари за медицински нужди. Категорично съм против отмяната на забраната за тютюнопушене и съм го заявявала многократно", категорична бе здравната министърка.

Стандарт нюз писа по-рано, че болниците са в тежко финансово състояние и фалират. В тази връзка започна съставянето на нови критерии за договаряне с касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай