Болниците фалират

Пишат нови критерии за договаряне с касата, някои клиники няма да ги покрият

Болниците фалират | StandartNews.com

София. Здравната ни система е в разруха, държавните болници са пред фалит, а министерството спешно ще търси мерки, с които да спаси системата. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Таня Андреева след среща с университетските болници. Над 500 милиона лева са дълговете на държавните и ведомствените болници към края на август, съобщи тя. В най-тежко състояние са университетските, през които минават най-тежките случаи. Някои от тях - като тази в Стара Загора, вече са в практически фалит, каза д-р Андреева. Затова тя заедно с директорите на най-големите болници в страната и шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова ще изготвят спешни оздравителни мерки пред следващата седмица.

Сред идеите за промени са

въвеждане на селективно договаряне

от касата с болниците. То ще бъде основано на база качество, като конкретните критерии тепърва ще се търсят. За тях сме поискали помощ и от Световната здравна организация, каза д-р Румяна Тодорова. Една от идеите е да се въведе ограничение на броя договори до един за лекар. Това означава, че той ще може да работи само на едно място. Обмисляме това правило да важи за регионите, където има пренасищане с болници, а там, където няма достатъчно лечебни заведения, медицинските специалисти да имат право на повече от един договор, поясни д-р Тодорова. Сред другите желания на касата ще е да се въведат критерии за селектиране и на високотехнологичните болници, които ще работят в нея в районите, където са повече. Освен това предвиждаме да се въведат различни цени на клиничните пътеки за отделните нива болници, каза д-р Андреева. Това означава примерно - университетските болници

да получават по-високо заплащане спрямо общинските

за някои дейности, тъй като техните разходи и възможности за лечение са по-големи. Предвидено е и ново остойностяване на клиничните пътеки на основата на базова цена, умножена по различен коефициент, според тежестта на всяка диагноза. Дали тези мерки обаче ще станат реалност ще зависи от политическата воля на управляващите партии. По тази причина след детайлното изготвяне на промените здравният министър, заедно с шефа на касата и директорите на университетските болници ще поискат среща с политиците. Получаването на тяхното одобрение ще бъде трудно, тъй като промените ще доведат до изпадане на някои болници от договор с касата и до напрежение в сектора. Както и д-р Андреева сподели в интервю за "Стандарт" на 9 септември над 50 клиники може да не подпишат с касата, ако правилата се затегнат. Политическата подкрепа за реформа в здравеопазването е единственият начин да се спаси системата, казаха университетските директори. Заставаме плътно зад това искане на здравния министър, добавиха те.

 

Д-р Нигяр Джафер: Готови сме да платим цената


Всичко, което е свързано с търсене на съгласие, ще срещне подкрепа от нас. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер по повод на думите на здравния министър д-р Таня Андреева, че ще предостави мерки за промени в здравеопазването.

Подкрепата ни ще е особено за реформи в областта на здравеопазването независимо на каква политическа цена, допълни д-р Джафер. Малко преди това подобно мнение изрази и друг от нейните колеги, депутатът от ДПС Семир Абу Мелих. Дайте ни концепция, за да я разискваме. Ние сме политически сили, които търсят решение на проблемите в здравеопазването, заяви той, визирайки депутатите от парламентарната комисия. Ако се приеме обща концепция за действие в тази сфера от всички партии, тя ще работи при всяко следващо правителство, добави той. Депутатът обаче помоли здравния министър да побърза, защото няма много време.

Реформите първо искат политически консенсус


Подкрепяме анализа за състоянието на здравната система и идеята да се вземат спешни мерки, казаха след срещата със здравния министър шефовете на университетските и държавни болници. Ще подготвим заедно пакетите мерки, ще ги представим на политическите партии. Това решение взехме, поясни д-р Димитър Димитров, директор на софийската болница "Света Анна" и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. Дълго време говорим, че е нужен политически консенсус за промени в здравеопазването, добави проф. Владимир Пилософ, директор на НКБ.

Държавата да плаща 8% и за децата


Направили сме предложение към финансовото министерство държавата да поеме пълния размер на здравната вноска за децата и възрастните, каза още д-р Таня Андреева. По този начин догодина ще влязат повече пари в бюджета на касата. В момента държавата осигурява пенсионерите, децата и други категории хора на половин размер на здравната вноска - 4% вместо 8%.

Средствата за здравеопазване и най-вече за болниците през тази година са абсолютно недостатъчни и то не по наша вина, каза здравният министър д-р Таня Андреева по време на парламентарната комисия. Според нея, ако не се актуализира бюджетът на касата, заради дефицита от 130 млн. болниците ще потънат още повече. До края на годината те ще получат 70% от финансирането, което касата трябва да им даде. Без бързи мерки лекарите ще излязат на улицата, каза д-р Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай