Защо купувахме скъпи агнета? Истината от Симеон Караколев

Невероятен събор се прави в Арбанаси

Защо купувахме скъпи агнета? Истината от Симеон Караколев | StandartNews.com

500 хил. агнета са били продадени у нас по Великден и Гергьовден. Потреблението у нас с малко, но се увеличава. Това каза за "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Симеон Караколев, съпредседател на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите в България. Според него само около 5-7% от тези агнета са били внос, предимно от Северна Македония.

"България от износител се превърна във вносител. Това е защото у нас консумацията на агнешко е концентрирана около тези два празника - Великден и Гергьовден, няма целогодишно търсене. Тази година цената беше 26 лв. за килограм, която е съвсем нормална. Имаше инцидентен случай на 32 лв., което е спекулация", уточни Караколев.

Той обяви, че 12-ият национален събор на овцевъдите и козевъдите ще се проведе от 24 до 26 май край Арбанаси. На площ от 160 хил. кв. метра ще бъдат представени българските традиции, кулинария, фолклор. Входът ще е свободен.

"В дните на събора минават над 200 хил. души, паркингът вече побира над 12 хил. коли, ще има специална регулация на движението", заяви Караколев. Според него сдружаването е най-големият проблем у нас, хората не се обединяват. А най-мощните икономически обекти в Западна Европа са кооперативите. У нас има тенденция за намаляване на стопанствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай