Военният министър с подробности за упражнението, убило двамата пилоти

Черната кутия на самолета ще е разчетена до 10 дни

Военният министър с подробности за упражнението, убило двамата пилоти | StandartNews.com

Военният министър Атанас Запрянов проговори за упражнението, убило двамата пилоти миналия петък.

24 пъти са направили фигурата в небето, която отне живота на Венцислав Дункин и Петко Димитров, съобщи Запрянов в интервю за бТВ. Той заяви, че не знае защо двамата опитни летци не са катапултирали.

Пожелах си две неща до края на кариерата ми - никога повече да не се налага да извършвам съкращения и да не погребвам военнослужещи, но съдбата реши друго, каза Запрянов.

"Разбрах за авиокатастрофата на втората минута и заедно с генерал Стойков тръгнахме за Граф Игнатиево, за да видим какво е станало. Упражнението, което бе изпълнявано не е авиошоу", коментира министърът.

Черната кутия ще бъде разчетена в завода-производител. "Възможно е да има освен визуални заключения, може да е имало и технически проблем. Черната кутия записва всичко, което касае полета и тя ще бъде разчетена", обясни Атанас Запрянов. Той посочи, че едва, след като станат ясни резултатите от черната кутия до 10 дни, тогава може да се вземе решение за оставки и уволнения.

Политизирането на катастрофата с военния самолет, без обективна информация, е вредно. Ще бъде много по-добре, когато е ясно какво е станало, тогава да има политически разговор. Няма как да вменим вина, да имитираме оставка и уволнения, без да бъдат доказани, заяви той.

Министърът увери, че няма забавяне в доставките на изтребителите F-16, но въпросът е да си подготвим базата и инфраструктурата, за да ги приемем. За първите 8 изтребителя, трябва да се обучат 14 пилоти, а за втората - 16 пилоти. Подготовката на пилотите е скъпа дейност, посочи Запрянов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
LeoX
преди 2 часа

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro

Откажи