Важно решение на кабинета! Увеличават разпространен вид пенсия

Промяната ще се случи от 1 юли

Важно решение на кабинета! Увеличават разпространен вид пенсия | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Проект на Постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост предстои да разгледа служебният кабинет на днешното си заседание от 11:30 часа.

ВИЖ ОЩЕ: Две увеличения на пенсиите от 1 юли. Засягат 675 000 души

Увеличението е с 11% , с колкото ще се индексират от същата дата и  останалите пенсии, отпуснати до края на миналата година.

С 30,43 лв. ще се увеличи социалната пенсия за старост. От 1 юли тя ще бъде 307,07 лв. Промяната ще засегне над 137 000 пенсионери, тъй като тази пенсия е базова за изчисляването на 62 000 пенсии, несвързани с трудова дейност. Сред тях са тези за военна инвалидност, гражданска инвалидност, социалната - за инвалидност и персоналната.

Ще се увеличи и добавката за чужда помощ към пенсиите, която получават над 70 000 хора с увреждания. Тя е в размер 75 на 100 от социалната за старост и така от 1 юли ще е 230,30 лв.

В дневния ред на днешното правителствено заседание е и решение за отчуждаване на имоти във връзка с изпълнението на проекта за модернизация на железопътната линия София-Пловдив: железопътни участъци София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември, на територията на област София и Софийска област.

Служебният кабинет се очаква да одобри годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година, както и годишния отчет за изпълнението на бюджета на здравната каса за миналата година.

Служебните министри ще обсъдят приемането на отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на България за 2023 година, информираха още от правителствената пресслужба.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Пенсионер
преди 2 седмици

Парите за увеличението на социалната пенсия ще се вземат от пенсиите на таванските пенсионери. Няма от къде другаде.

Откажи
Пенсионерка
преди 2 седмици

За тях после ще има коледни и великденски добавки, а тези, дето са бъхтили цял живот- ядец. Само че " инвалидите", дето са с ТЕЛК заради наркомания или алкохолизъм, не заслужават пенсии. Алкохолизмът и наркоманиите са въпрос на избор.

Откажи