Важно от НОИ. Ето я новата пенсия за стаж и възраст

Какъв е нейният размер в момента

Важно от НОИ. Ето я новата пенсия за стаж и възраст | StandartNews.com

НОИ излезе с нова важна информация, засягаща размера на пенсиите у нас.

Средната пенсия за стаж и възраст  през април е 920,01 лв. Спрямо същия месец на миналата година, размерът е по-висок със 105,42 лв. Това се посочва в информация на Националния осигурителен институт относно касовото изпълнение на бюджетите на социалноосигурителните фондове.

Общият размер на отчетените приходи в Държавното обществено осигуряване (ДОО) е 4 145,4 млн. лв., което представлява 32,2% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 593,4 млн. лв. повече в сравнение с първите четири месеца на 2023 г., отчитат от НОИ. Разходи за този период възлизат на 8 068,3 млн. лв. или 33,2% от заложените в плана за годината. Разходите са с 1 276,6 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година, добавят от Института.

Пенсионерите заемат най-голям дял от общите разходи в размер на 7 097,0 млн. лв. От НОИ припомнят, че за април са изплатени 50,8 млн. лв. допълнително за изплащането на еднократна сума от 100 лв. за Великден на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях, е в размер до 526 лв. включително.

В края на април са преведени 277,6 млн. лв. на „Български пощи“ ЕАД за изплащане на част от пенсиите за май поради празничните дни в началото на месеца. Броят на пенсионерите за април е 2 039 418. Това е с 12 269 (0,6%) повече в сравнение със същия месец на предходната година. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер е 835,07 лв., като в сравнение април 2023 г. той е по-висок с 93,51 лв. (12,6%).

БТА припомня, че преди дни Надзорният съвет на НОИ одобри пенсиите, отпуснати до края на 2023 г., да бъдат осъвременени с 11% от 1 юли. Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов коментира, че решението сега ще даде време на експертите от НОИ да направят спокойно и навременно преизчислението на два милиона и 40 хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
Дедо Шишарко
преди 3 месеца

Какво значение има каква е средната пенсия .Едни взимат средна,други няколко средни ,а останалите среден!

Откажи
Lybka
преди 3 месеца

Да само пенсии се увеличават,А МИНИМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ ОСТАВАТ ПО МАЛКИ ОТ ПЕНСИИТЕ, СРАМОТА. ДА НЕ СИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ, РЕЗИЛ....

Откажи
Василев
преди 3 месеца

Тези, които знаят и могат не работят за минимална заплата.

Откажи
vozov
преди 3 месеца

Резил са всички ...работили и работещи за ...минимална заплата,бяха резил и преди, резил са и сега,никога не съм работил на минимална заплата.Не приемам тезата на слабодушните,толкова дава работодателя.Или пък другото...няма работа.Всипко това е омагьосан кръг,съгласяваш се да ти съдират кожата, защото видите ли нямало друга работа!!!Сега в мойта пенсия гледа,ми аз работех зя 600 лв когато минималната беше 124 !!!

Откажи
Г. Жекова
преди 3 месеца

Браво на Вас! Говорите срещу пенсиите на пенсионерите без да знаете истината. Аз съм пенсионерка с полувисше и висше образование, 2 преквафикации и с 35 години учителски стаж и вземам 608.28лв. пенсия. Хора, които никога не са работили вземат по-големи пенсии от мен. Не увеличение, а преизчисление на пенсиите трябва да се направи. Тези, които са се пенсионирали по трудов стаж, трябва да получават достойна за труда си пенсия.

Откажи
Петьо
преди 3 месеца

Надут клаксон си ти влез в реалността....

Откажи
Някой
преди 3 месеца

Ами вижте помислете и направете така че да намалите броя на пенсионерите щом са толкова много и са такава тежест на бюджета!! Няма да ви е трудно, вече сте подели такава кампания с увеличаване на възрастта за пенсиониране! А спестените пари ще си ги поделите между вас като си увеличите и без това напомпаните до пръсване държавни заплати!!!¡

Откажи
Атанас Григоров Атанасов
преди 3 месеца

Колко години трябва за пенсиониране ако работиш в чужбина аз съм в чужбина вече 16 години / роден на 21.2.1963.г

Откажи