Топ синоптик каза къде пада сняг до дни

Петър Янков коментира и ситуацията в САЩ

Топ синоптик каза къде пада сняг до дни | StandartNews.com

В рамките на следващите няколко дни се очаква динамично време в България. В петък ще има валежи в различни райони на страната – западните, източните и северните. В събота облачността ще се увеличи, като валежите ще продължат предимно в североизточните райони и в планинските области. На надморска височина над 2500 метра е възможно дори да превали краткотраен сняг, но той бързо ще се разтопи.

Това прогнозира синоптикът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

Неделният ден ще бъде по-подходящ за високопланински туризъм, тъй като облачността ще се разкъсва и денят ще започне с по-приятно време. Въпреки това, по-късно през деня може да има нови превалявания в южната част на Черноморието. Температурите през почивните дни ще бъдат умерени – между 18 и 25 градуса в низините и около 5-6 градуса в по-високите планински райони.

Синоптикът коментира и ситуацията в Щатите. Тропическите циклони като урагана "Милтън", който удари САЩ, са сред най-разрушителните природни явления. Те се формират основно в тропическите региони, където водите на океаните са много топли.

"След като настъпи бреговете на Флорида, бурята придоби трета степен, а през следващите дни ще отслабне до степен първа. Степените се определят от силата на вятъра по времето на придвижването на този циклон и образуването на големи скорости на потоците. Степен пета е над 70-80 м/с, а степен първа е под 33 м/с пулсове на вятъра. Щетите, които предизвикват тези циклони, са големи и се предизвикват повече от вълните, тъй като настъпват към крайбрежните зони", каза Янков.

В случая на Флорида циклонът носи и обилни валежи, които се оценяват на 320-380 литра на квадратен метър.

Янков поясни, че Eвропа е далеч от тропическите циклони, които обикновено се формират в тропическите райони на Атлантическия и Индийския океан. Въпреки че в Европа също има циклони, те имат различен генезис и обикновено не достигат мащабите и мощността на тропическите.

Европейските циклони са известни като извънтропични и също могат да предизвикат наводнения, но степента на разрушенията е значително по-ниска в сравнение с тропическите циклони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай